Ziekenhuis op wielen: ambulances worden steeds groter en zwaarder

28 des 2018 - 08:57

Bij Visser Leeuwarden worden ambulances steeds groter en zwaarder. Visser is de enige ambulancebouwer van Nederland en het bedrijf wil de wagens volledig inrichten naar de wensen van het rijdend personeel, zo meldt het Financieel Dagblad.

Foto: Omrop Fryslân, Aise van Beets

Ambulances waren in de jaren 60 nog kleine witte personenauto's, die vooral waren bedoeld voor het transport van zieke mensen. Tegenwoordig zijn het grote zwavelgele bestelbussen. Een ander verschil is dat slechts een kwart van de ambulanceritten inzetbaar is voor ziekenvervoer, de rest is spoedhulp.

Visser

Visser Leeuwarden bestaat sinds 1916 en is de enige ambulancebouwer in Nederland. Naast ambulances maakt het bedrijf ook brandweer- en defensiewagens. In de werkplaats worden ieder jaar zo'n tachtig tot honderd ambulances gebouwd. Goed voor ongeveer de helft van de jaaromzet van 20 miljoen euro van het hele bedrijf.

Er moet steeds meer materiaal en apparatuur mee in ambulances. Dus die worden steeds groter en zwaarder. Een deel van de ambulance-uitrusting is wettelijk voorgeschreven. Zoals een brancard, hartmonitor, zuurstoffles en beademingsapparatuur.

Verder mogen ambulancediensten de inrichting zelf invullen. Het personeel wil voornamelijk veilig en ergonomisch verantwoord kunnen werken. Dat betekent dus grotere auto's, meer bewegingsruimte en afgeronde hoeken. Ook elektrische brancards zijn populair, omdat dat beter is voor de rug.

Rijles

De nieuwe, grote ambulances hebben wel één bijkomstigheid. De wagens zijn zo groot dat er een ander rijbewijs (C1) voor nodig is. Sommige ambulancebestuurders zullen dus weer op rijles moeten.

Trefwoorden: 
Leeuwarden ambulance visser
(Advertentie)
(Advertentie)