CNV niet blij met regeling Hartman voor werknemers

Vakbond CNV is niet tevreden over de regeling die kwekerij Hartman biedt aan de werknemers die ontslag krijgen. Sinds donderdag voert de directie gesprekken met een kleine zestig mensen. Ze krijgen daarbij een afvloeiingsregeling voorgelegd, maar de vakbond adviseert die niet te tekenen. Het zou inhoudelijk hetzelfde zijn als het 'sociale plan', dat Hartman een week geleden voorstelde aan de CNV. De vakbond vindt dat veel te mager: "Een fooi", zegt CNV-bestuurder Sijtze de Bruine.
© Omrop Fryslân, René Koster
Mensen weten bovendien niet waar ze aan toe zijn, vertelt De Bruine. "Mensen zijn geschokt en ongerust. Hoe nu verder. Voor negen op de tien mensen is het de eerste keer dat ze dit meemaken." Hartman zou zijn werknemers adviseren om de afvloeiingsregeling toch te tekenen, omdat ze anders het voorbestaan van het bedrijf in gevaar zouden brengen. De Bruine: "Je kunt niet tegen mensen zeggen dat ze moeten tekenen om hun collega's niet te duperen. Dat riekt naar chantage."
Een week geleden is er dus overleg geweest tussen Hartman en de CNV. Toen heeft Hartman een plan voorgelegd aan de CNV, maar dat stelde volgens De Bruine niets voor. We hebben direct gezegd: dit gaan, kunnen én willen we niet ondertekenen. Het ligt onder het wettelijk minimum. Daarna hebben zij zich beraden, maar nu hebben ze de woorden 'sociaal plan' vervangen door 'afvloeiingsregeling. Inhoudelijk is het precies hetzelfde als het sociale plan dat ze vorige week aan ons voorstelden."
It bedriuw Hartman yn Seisbierrum © Omrop Fryslân, René Koster

Bericht op kerstavond

Werknemers van Hartman kregen op de avond voor kerst te horen of ze op gesprek moesten komen over hun toekomst bij het bedrijf. "Toen we vandaag de eerste gesprekken hoorden, hadden we al snel in de gaten dat het sociale plan nu de afvloeiingsregeling is geworden", zegt De Bruine.
Ook voor mensen die wel bij Hartman kunnen blijven, is de toekomst onzeker, volgens de CNV-bestuurder. "Zij zitten in een heel andere situatie: aan de ene kant ben je een beetje opgelucht, maar hoe nu verder? Dat is totaal onduidelijk."

Nog wel doorwerken

Degenen die wel weg moeten, blijven eerst nog wel aan het werk. "De opzegtermijnen variëren van twee tot vier maanden. Het is dus niet zo dat mensen volgende week geen werk meer hebben. Iedereen zal, en dat hebben we ze ook echt gevraagd, aan het werk gaan. Zo straal je in ieder geval uit dat je betrokken bent en dat het aan jou niet zal liggen", zegt De Bruine.