Haven Lauwersoog profiteert van uitgebaggerd Westgat

27 des 2018 - 18:20

De haven van Lauwersoog is veel drukker geworden sinds het water tussen Schiermonnikoog en Ameland, het Westgat, is uitgebaggerd. Havendirecteur Harm Post zegt tegen RTV Noord dat het aantal kotters dat in de haven komt, met veertig procent is gestegen. Eerder konden sommige vissersschepen niet in Lauwersoog komen door het ondiepe Westgat.

De haven fan Lauwerseach - Foto: Rykswettersteat

"We zien dat zeven Noordzee-kotters nu zijn teruggekomen", zegt Post. "We hopen dat het aantal schepen volgend jaar verdubbelt."

Meer redenen

De drukte op Lauwersoog komt ook doordat de haven daar een handige locatie is voor schepen die onderhoudsmonteurs sturen naar het windpark Gemini, ten noorden van Schiermonnikoog.

Bovendien is het een goed jaar geweest voor garnalenvissers. Dat merken ze ook in de haven. De vissers doen bijvoorbeeld onderhoud aan de motoren en vernieuwen de netten. Alles bij elkaar is de activiteit in de haven ongeveer zestig procent gestegen, denkt Post.

En nu?

Nu is het de vraag of het Westgat diep blijft, of dat het weer snel dichtslibt. Post: "De meningen daarover lopen uiteen. Er is een groep die zegt dat het systeem zichzelf in stand houdt door de krachtige stroming. Een andere groep denkt dat het Westgat binnen de kortste keren weer dichtslibt."

Trefwoorden: 
haven Lauwersoog Westgat
(Advertentie)
(Advertentie)