Vrijwilligers van dorpscafé 's Lands Welvaren in Wergea worden eigenaar

Anderhalf jaar geleden ging café 's Lands Welvaren in Wergea failliet. Het café moest dicht, maar dat vond een aantal dorpsbewoners maar niks. Elf mannen kwamen bij elkaar en bedachten een plan om het café weer te openen en draaiende te houden.
Lands Welvaren, it doarpskafee fan Wergea © Omrop Fryslân
"We krijgen ontzettend veel positieve feedback. We zien nog steeds dat het druk is. Dat komt omdat we voor iedereen iets proberen te organiseren", zegt Jan Willem Sinnema, aanspreekpunt voor het dorp. Zo werd er een wandeltocht, een Gooische Bingo en in cantus voor de jeugd georganiseerd.
Al het geld dat binnenkomt, gaat er onmiddellijk weer uit, omdat het in het pand wordt gestoken. In dertig jaar is er bijna niks aan gedaan. "Iedere cent die binnenkomt, gaat er ook weer uit. Wij hopen dat wij het pand zo snel kunnen opknappen", vertelt Adrie Boermans. Hij houdt zich voornamelijk bezig met vergunningen en tekenwerk.
© Hette Bonnema
Vrijwilligers 's Lands Welvaren
Iedere maandag komen de mannen bijeen en wordt er vergaderd. Dan worden alle actiepunten afgewerkt. De vrouwen zijn er niet altijd blij mee dat hun mannen zo veel met het café bezig zijn, maar vinden het natuurlijk ook een mooi initiatief. Ze hebben zelfs meegeholpen om het café in kerstsfeer te brengen.