Lauwersmeergebied bestaat binnenkort vijftig jaar

Over een aantal maanden bestaat het Lauwersmeer vijftig jaar. In mei 1969 werd het meer afgesloten van de Waddenzee. Dat was nodig voor de veiligheid. Het Lauwersmeergebied is in de loop van de tijd een bijzonder natuurgebied geworden.
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Wat het gebied zo bijzonder maakt, is de ontwikkeling van een voormalige zee naar zoet natuurgebied. Na de watersnoodramp van 1953 ontstond de roep om de Lauwerszee dicht te gooien. Aan de Friese kant lag een veengebied, dat veel lager lag dan de Groninger kant. Daarom wilde men de zee in Fryslân graag dempen. Er werd gekozen voor een nieuwe dijk.
Het water is al snel zoet geworden, vertelt Jaap Kloosterhuis van Staatsbosbeheer. Met elk getijde stroomde het zoute water naar buiten en kwam er nieuw zoet water bij. De bovenste laag van het land was ook al snel zoet.

Feestje

Reden voor een feestje dus. Als het aan Kloosterhuis ligt, blijft dat bescheiden, met een foto-expositie. "Misschien dat we in het gebied zelf ook iets doen met foto's, maar daarop zijn we nog aan het broeden", zegt Kloosterhuis.
Jaap Kloosterhuis van Staatsbosbeheer aan het woord