Tjalk De Goede Verwachting moet weer kunnen zeilen

Met een dik vest aan en een krabber in haar handen is Hylkje Blaauw druk aan het vetkrabben in tjalk De Goede Verwachting. Het schip heeft dertig jaar niet gezield, maar dat moet wel weer gebeuren. Hylkjes broertje, Romke Blaauw, heeft het schip gekocht van een stel uit Stavoren dat er jarenlang op woonde. Romke Blaauw wil er ook weer op wonen, maar er ook mee zeilen. Voor het zover is, moet er nog heel wat gebeuren. Dat doet hij niet alleen, want hij kan rekenen op hulp van zijn zus en kameraden.
Tjalk De Goede Verwachting © Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek
De tjalk ligt op de wal, buiten bij de loods van vader Piet Blaauw in Stavoren. Er wordt hard gewerkt om de 22 meter lange tjalk klaar te krijgen. Blaauw heeft het schip in augustus gekocht en er is al flink wat gebeurd. "De roef is er afgehaald en er is een nieuwe en verhoogde roef op gekomen", vertelt Romke Blaauw. Ook de bolders zijn nieuw. "De kappen moeten er nog af, daar komen stalen platen op. Die zijn vanmorgen binnengekomen", vertelt hij trots.

Ligplaats in Stavoren

Blaauw was al langer op zoek naar een zeilschip om op te wonen. "Ik zocht wat rond op Marktplaats en Facebook en toen kwam dit schip voorbij, in mijn eigen woonplaats, met een ligplaats", vertelt Blaauw. "Dat is niet makkelijk tegenwoordig. Steden willen graag mooie schepen hebben liggen, maar er wordt bijna nooit een plek toegekend. Dit is het enige schip dat een ligplaats in de stad Stavoren heeft", vertelt hij.

Kratje bier met kaas en worst

Er moeten vertrekken in komen zodat zijn kameraden zomers mee kunnen met zeilen. Blaauw krijgt dan ook hulp van zijn vrienden. "Dat vinden ze wel mooi hoor, na het klussen even een kratje bier en wat kaas en worst, dat is wel mooi", lacht hij. De roef moet de sfeer krijgen van een 'bruin café'. "Voor de rest moet ik nog even kijken. Als de vloer erin ligt, kunnen we daar wat op aftekenen hoe het komt", vertelt Blaauw.
Romke en zijn tjalk
Zus Hylkje Blaauw is druk bezig in het schip, maar dat vindt ze niet erg. "Ik ben heel blij voor mijn broertje dat hij dit schip heeft gekocht", vertelt ze. "Dit is misschien een wat vieze klus, maar het moet af. Volgende zomer moeten we er met zijn allen mee kunnen zeilen." Het is de bedoeling dat het schip meedoet aan de Pieperrace. Of dat in 2019 al lukt, is de vraag. En anders maar in 2020. Ze durven het nog niet te zeggen. "Als we er ooit aan kunnen meedoen, zou dat super zijn", zegt Romke Blaauw.
De tjalk heeft de naam De Goede Verwachting en dat blijft volgens Blaauw ook zo. "Mijn vader en collega's hadden al een grappige naam bedacht, de Hoop op Bijstand, maar dat doe ik maar niet", lacht hij.

Kenmerken van De Goede Verwachting

Lengte: 22 meter
Breedte: 4,80 meter
Bouwjaar: 1916
Scheepswerf: Wolthuis Sappemeer