Waarom zijn er zoveel kerstnummers? Syb: "Andere muziek wordt nu toch niet gedraaid"

25 des 2018 - 10:08

Mariah Carey, Slade, Band Aid, maar ook Marco Borsato, Miss Montreal, Nick en Simon, Iris Kroes en De Kast; het zijn allemaal artiesten die één of meerdere kerstplaten hebben gemaakt. En in deze tijd van het jaar zijn deze behoorlijk populair, kunnen we wel stellen. Er zijn zelfs radiostations die uitsluitend kerstmuziek draaien. Maar wat is nu het geheim van een goede kerstplaat? En waarom zou je als artiest een CD uitbrengen, met alleen maar kerstmuziek? In de rest van het jaar kun je er immers niet mee aankomen..

Foto: ANP

Syb van der Ploeg weet ongetwijfeld het antwoord. Hij heeft eerder met De Kast al een album met kerstmuziek uitgebracht: Kerst met De Kast. We praten met hem.

Jij hebt je ook 'schuldig gemaakt' aan dit genre!

"Ja klopt. Het is ieder jaar weer helemaal een feest. Met De Kast verzorgen we al een aantal jaar kerstconcerten in het hele land. Afgelopen jaar hebben we ook een paar gehad, in Groesbeek en IJsselstein en in de koepelkerk in Leeuwarden. Het is mooi materiaal en het past uiteraard heel goed bij de decembermaand.

Zit er ook een zakelijke kant aan?

"We kunnen op dit moment ook wel ander materiaal spelen, maar ja.. En het is geen vetpot, moet ik eerlijk zijn. Het is vooral heel leuk om te doen."

Maar het is ook een gelegenheid om optredens te boeken met die speciale nummers.

"Zeker! Wat we met De Kast doen met onze kerstvoorstellingen, dat is ongeveer fiftyfifty: heel veel materiaal van De Kast, zoals 'In nije dei' en 'It hert fan myn gefoel'. Die passen heel goed in deze voorstelling. En daarnaast hebben we ook nog heel veel bekende kerstnummers. 'Driving home for Christmas' fan Chris Rea hebben we vertaald naar het Fries en van 'Imagine' hebben we een Friese versie. Dat past heel goed in zo'n kerstvoorstelling."

Stond bij Mariah Carey de teller laatst niet op 30 miljoen, wat zij ermee heeft binnengehaald?

"Ja, dat is enorm. Maar dat is wereldwijd. Veel van onze kerstnummers worden alleen bij Omrop Fryslân gedraaid, dan gaat het om dertig euro. Dat valt dan wel wat mee, haha."

Maar als je dan een keer zo'n succes hebt, dan kun je daar ook je hele leven mee, denk ik?

"Ja, 'Last Christmas' van Wham, dat was de allergrootste hit die ze ooit hebben gehad. Daar hebben ze gewoon miljoenen mee verdiend. En dan zo'n nummer van Slade, dat zijn van die evergreens die ieder jaar terugkomen. Die worden in december helemaal grijs gedraaid.

En nu zie je dat bijna alle artiesten in Nederland met een beetje naam ook een kerstnummer hebben opgenomen. Het is toch wel lucratief. En andere muziek wordt ook niet gedraaid. We hebben nu de Fryske top 100 en de Top 2000, maar in december heb je toch vooral kerstnummers. Het is een nostalgische maand."

Jullie hebben 'Overal was vrede' opgenomen. Wat is de achtergrond daarvan?

"Dat is voor mijn gevoel een van de perfecte kerstnummers. Daar zit wat in van vroeger, hoe je de kerstdagen beleefde als kind. Dat is toch anders als volwassene. En er zit het aspect van vrede in, ook belangrijk in kerstnummers. Het heeft ook een heel meeslepende melodie. Als je het nummer hoort, dan herkennen heel veel mensen het eerste couplet. Dan komt dat kerstgevoel wel naar boven."

Syb van der Ploeg

(Advertentie)
(Advertentie)