Nieuwe sporthal in Burgum laat nog op zich wachten: "We doen het zo snel mogelijk"

Het is al meer dan een jaar geleden dat de sporthal Westermar in Burgum tot de grond is afgebrand. Al voordat dat gebeurde, werd er gesproken over een uitbreiding van de hal of zelfs nieuwbouw. Er liggen nu plannen, met veel wensen. "We bekijken of we een prachtig mooie sportvoorziening neer kunnen zetten", zegt Piet Herder. Hij vertegenwoordigt de mensen die de sporthal gebruiken.
De Westermar na de brand © Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
"Anderhalf jaar geleden had de gemeente al plannen om te renoveren. Met zes Burgumers zijn we toen een initiatief begonnen om te kijken of we er meer uit kunnen halen", vertelt Herder. "We hebben alles geïnventariseerd met de toenmalige gebruikers, maar ook met potentiële nieuwe gebruikers. Dan moet je denken aan andere soorten sporten en culturele zaken."
Na alle gesprekken kwam er in april een rapport. "Daarin hebben we alle eisen en wensen naar haalbaarheid op een rijtje gezet."

Nu nog uitwijken

Nu moet die sporthal er zo snel mogelijk komen. Des te eerder, des te beter. "De sporters die gebruikmaakten van de Westermar, moeten allemaal uitwijken. Scholen ook. We doen het zo snel mogelijk, samen met de gemeente."
De raad in de gemeente Tytsjerksteradiel stemt op 14 februari over de hal. "Dan moet alles helder zijn", zegt Herder. "De plannen moeten nog teruggekoppeld worden naar de gebruikers, om te kijken of het bij hun ideeën past. Als het echt moet, dan gaan we nog dingen veranderen. Maar we hebben vrij grondig geïnventariseerd."

Na de zomer van 2020

Nadat de raad over de hal heeft gestemd, duurt het nog een poos voordat er gebouwd kan worden. "Het doel is om voor oktober te beginnen met de bouw", zegt Herder. "En dan moeten we de sporthal na de zomervakantie van 2020 kunnen gebruiken."
Piet Herder