Kerstmaaltijd bij het Leger des Heils tegen eenzaamheid: "Zo komen we er nog eens uit"

Mensen die zich deze feestdagen eenzaam voelen, konden maandag in Drachten samen eten. Het Leger des Heils had in het wijkcentrum De Kouwe aan de Vogelweide een warme maaltijd gemaakt. Tientallen mensen schoven aan. Volgens het Leger des Heils is eenzaamheid een groot probleem: "Mensen komen soms dagen hun huis niet uit. Of omdat ze het niet durven, of omdat er geen geld is, of omdat ze het vertrouwen in de medemens en de samenleving kwijt zijn geraakt."
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
De deelnemers aan het kerstdiner waren blij met het eten. "Zo komen we er nog eens uit en leren we andere mensen kennen, die we later misschien weer tegenkomen."
Het kabinet neemt het probleem van eenzaamheid serieus. In maart begon minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met de campagne Eén tegen Eenzaamheid. Het doel is om de trend van eenzaamheid bij de 75-plussers te doorbreken. Meer dan een miljoen mensen in Nederland voelen zich heel eenzaam en 1 op de 3 voelt zich wel eens eenzaam.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Dodelijker dan alcohol

Volgens de Duitse psychiater Manfred Spitzer is eenzaamheid twee keer zo dodelijk als alcohol. Hij schreef dit jaar een boek over het thema. Dat boek komt in januari in Nederland uit. "Eenzaamheid is een van de urgentste problemen van de huidige westerse samenleving", zegt Spitzer in dagblad Trouw.
Wie zegt dat hij graag eenzaam is, weet niet waar hij het over heeft.
De Duitse psychiater Manfred Spitzer
"Je moet bedenken: eenzaamheid is niet hetzelfde als alleen-zijn", zegt Spitzer. "Dat kan heel fijn zijn. Eenzaam is niemand graag. Eenzaamheid is het beleven van een gemis, en wel een gemis waaraan men smartelijk lijdt: 'ik heb niemand'. Wie zegt dat hij graag eenzaam is, weet niet waar hij het over heeft."
Verslaggever Auke Zeldenrust was bij de kerstmaaltijd