Johannes Kramer: "Doe de wolf een halsband om"

Elektronische halsbanden en zogenoemde 'wolf-watchers' zouden kunnen helpen om de integratie van wolven in Nederland te verbeteren. Dat denkt gedeputeerde Johannes Kramer. Het idee voor het volgen van wolven komt uit Amerika, waar ze in de jaren '90 dezelfde wolvenproblemen hadden als waar wij in Nederland nu mee te maken hebben.
© ANP
De kans is groot dat de wolf zich definitief in ons land heeft gevestigd. Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat de dieren al enkele maanden op de Veluwe leven. Wetenschappers houden een tijdspad van zes maanden aan, voordat ze kunnen zeggen dat de wolf zich in ons land heeft gevestigd. De wolven die in het Noorden van Nederland zijn gesignaleerd, tellen dan ook niet mee.
We kunnen de nood en zorgen weghalen door het verhaal van de wolf te vertellen.
Gedeputeerde Johannes Kramer

Veel onrust

Toch zorgen de wolven ook hier in Fryslân voor veel onrust, omdat ze regelmatig boerderijdieren aanvallen. "We weten in Nederland niet waar ze zijn en wat ze doen. Dat zorgt voor angst bij schapenhouders en boeren", merkt Kramer. Een volgsysteem met zogenoemde 'wolf-watchers' en elektronische halsbanden zou een beter beeld kunnen geven van de wolven. "We kunnen de nood en zorgen weghalen door het verhaal van de wolf te vertellen", denkt Kramer.
Deze manier van volgen is te vergelijken met het volgsysteem van de grutto Amalia. Kramer: "De halsbanden hebben GPS, zodat we exact in de gaten kunnen houden waar wolven zijn. Het werkt hetzelfde als bij de grutto. Heel veel mensen vinden het leuk om de vogel te volgen. Dat zou ook met de wolven zo kunnen."

In een ander daglicht

Het directe effect van het volgen van een wolf is terug te zien in een speciaal geval in Amerika. Hier was er een wolf die er in de jaren 90 uitsprong: wolvin 06. Ze ging haar eigen weg en het lukte haar om een eigen roedel te starten. Het wijfje vocht met beren en bizons en stond haar mannetje wanneer ze geconfronteerd werd met andere roedels. Toen ze uiteindelijk buiten het park doodgeschoten werd, door een jager, had dat zo'n impact dat het debat in Amerika zover kantelde dat het vrij bejagen van wolven aan banden werd gelegd.

Verschil met Amerika

Toch is er wel degelijk een verschil met Amerika, weet ook Kramer. "In Amerika hebben ze grote nationale parken, waar ze de wolf opnieuw geïntroduceerd hebben. Om in de gaten te houden wat die wolven deden, hebben ze de dieren gevolgd. Hier in Nederland hebben we totaal andere omstandigheden, maar ook hier is onbegrip." Daarom zou de werkwijze ook hier in Nederland wel toegepast kunnen worden, vindt de gedeputeerde. "Ik geloof dat voorlichting veel kan helpen om meer begrip bij mensen te krijgen."
Gedeputeerde Johannes Kramer