Zo'n 10 koeien en 70 varkens bij slager Spijkerman over de toonbank
In de week voor de kerstdagen is het doorpakken in de slagerswinkel van Spijkerman in Akkrum. Daan Spijkerman heeft het er maar druk mee. "Om een goed beeld te schetsen: in een week tijd gaan er zo'n 10 koeien en 70 varkens over de toonbank."
Gourmetten, maar ook de winterbarbecue, wordt steeds populairder, merkt Spijkerman. "Gourmetten staat nog altijd met stip bovenaan. Daarna volgt de rollade, dan een tijdje niets en dan de Friese droge worst, gevulde kalkoenen en hapjesschalen."
Wachten wordt een feestje
De rij van wachtende mensen stond maandag tot ver buiten de slagerswinkel. Om drukte in de winkel te voorkomen, moeten mensen buiten in een partytent wachten. Dat is inmiddels al tien jaar een traditie. Om het wachten wat op te vrolijken, is er een kerstman aanwezig.
Veel mensen uit het dorp zelf en uit de omgeving van Akkrum doen hun bestelling bij Spijkerman. Ook uit buurdorp Grou komt een klant. "Wij gaan natuurlijk gourmetten eerste kerstdag. Voor ons is de gezelligheid met de familie het belangrijkste. Dat moet met dit eten wel lukken."
Een vrouw uit Aldeboarn komt al jaren bij Spijkerman. Op haar boodschappenlijstje staat maar liefst acht kilo kalkoen. "We zijn thuis met 21 mensen. Mijn moeder maakt het vlees klaar in diverse pannen. Dat is echt een traditie geworden, waar mijn vader ooit mee is begonnen. Hij is inmiddels overleden, maar we houden deze traditie in ere."