Smit wil van Oerol een festival voor alle leeftijden maken

24 des 2018 - 06:45

Smit wol fan Oerol in festival foar alle leeftiden meitsje

Hij is de baas geweest van Tryater en speelde een hoofdrol in dit Culturele Hoofdstad-jaar. De 45-jarige Siart Smit verlaat nu de vaste wal en zoekt een eiland op. Sinds 1 december is hij directeur van het Oerol-festival op Terschelling. Smit is al jaren een fan van dit culturele festival en toen de directeursfunctie vrijkwam omdat Marelie van Rongen opstapte, pakte hij zijn kans. "Een droom die uitkomt", zegt hij zelf.

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Eerste programma-onderdelen

"Oerol zorgt voor verbinding tussen het eiland en de natuur. Als de voorstelling klopt met de omgeving en het weer, dan beleef je iets wat je nergens anders kunt krijgen." Smit is drie weken op Terschelling te vinden om het festival voor volgend jaar voor te bereiden. Deze week werden de eerste programma-onderdelen gepresenteerd in het Oerol-kantoor in Midsland. "Die blijven vooralsnog geheim", zegt Smit. In het voorjaar worden ze bekend gemaakt.

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Inclusief festival

Smit vindt het belangrijk dat het festival inclusief wordt. "Dat zullen we nog duidelijker laten zien. We willen dat Oerol voor alle lagen van de bevolking is en dat iedereen zich welkom voelt." Zo moet bijvoorbeeld het festival voor alle leeftijden zijn. Toch vergrijst het publiek, ziet ook Smit. "Mensen zijn heel trouw, ze komen graag en blijven welkom. Maar we willen ook graag mensen tussen de 20 en 40 jaar trekken, al dan niet met kinderen."

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Siart Smit over zijn plannen met Oerol

(Advertentie)
(Advertentie)