Zes tv-tips voor de feestdagen

22 des 2018 - 20:15

Van het paardenspektakel De Stormruiter tot de mooiste liedjes in het Frysk Sjongers Gala: er komen deze kerstvakantie allemaal bijzondere programma's voorbij op televisie bij Omrop Fryslân. Daarom geven wij alvast zes tips voor programma's waar je voor thuis wil blijven.

tip it geheim fan de deelen

1. It geheim fan De Deelen

It geheim fan De Deelen is een film waarvoor filmmaker Herman Zeilstra een jaar lang tegelijkertijd onder en boven water heeft gefilmd in natuurgebied De Deelen. Het resultaat is een film waarin alle seizoenen voorbij komen en een rijkdom aan leven op en in het water te zien is. Het zonlicht op het water en bijpassende filmmuziek onder de beelden maken de film tot een magisch geheel. De film werd gemaakt in samenwerking met Staatsbosbeheer en eerder vertoond op het Oranjewoudfestival. Op maandag 24 december vanaf 17.15 uur bij Omrop Fryslân op televisie.

tip de stormruiter

2. De Stormruiter

Groot aangekondigd binnen Leeuwarden-Fryslân 2018: de theatervoorstelling De Stormruiter. Dat werd meer dan waargemaakt: de uitvoering was groots. Het theaterstuk van regisseur Jos Thie was volledig uitverkocht. Maar goed nieuws voor wie het gemist heeft of nog een keer wil zien, met de kerstdagen is het bij Omrop Fryslân op televisie te zien.

Voor de registratie van de Stormruiter werden acht camera's in de theaterarena geplaatst, die de voorstelling twee keer geregistreerd hebben. Met de uiteindelijk 16 opnamebanden begon daarna een 'monstermontageklus'. Het resultaat zie je deze kerstdagen in twee delen bij Omrop Fryslân: eerste kerstdag vanaf 17.00 uur en tweede kerstdag vanaf 18.15 uur.

tip frysk sjongers gala

3. Frysk Sjongers Gala

Het Frysk Sjongers Gala is een muziekfeest waarin het Friese lied centraal staat. Geen dorpsfeest of feesttent, maar een chique en knus concert. Gevoelige liedjes, de echte meezingers, oud en nieuw werk in een verrassend jasje, uitgevoerd door natuurlijk heel veel zangers, zangeressen en muzikanten begeleidt door een orkest met de beste muzikanten van Fryslân. De artiesten in deze zevenden editie van het Frysk Sjongers Gala: Griet Wiersma, Piter Wilkens, Anneke Douma, Gurbe Douwstra, Basile Maneka, Denise Rivera. Andries de Vries, Di Gojim en nog veel meer. Meeswingen kan in twee delen op donderdag 27 en vrijdag 28 december om 17.15 uur.

tip it beste fan lf2018

4. It bêste fan LF2018

2018 was het jaar van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa. Het hele jaar door waren er allerhande activiteiten in de hele provincie in het teken van LF2018. Omrop Fryslân gaf ruim aandacht aan het evenement in de vorm van reportages, nieuwsartikelen en recensies. In 35 minuten een jaar samenvatten waarin zoveel gebeurde en dat eigenlijk zijn sporen nog moet verdienen. Dat was een uitdaging, maar bij Omrop Fryslân hebben we toch een poging gewaagd. De mooiste beelden van de grootste evenementen zijn op 1 januari vanaf 17.15 uur terug te zien.

tip it beste fan hea

5. It bêste fan Hea!

Op de tweede dag van 2019 is het beste van Hea! 2018 te zien. Een selectie van de beste reportages van Hea! van het seizoen. Met onder andere het kerkuil-museumpje in Warten, de kermisfamilie Everts uit Kollumerzwaag en de gymnastiekmannen van Sint Nicolaasga. Maar ook de mooie beelden van het Flaeijelfeest, de artiesten van Circus Pauw en de kampioenspony's van Wybe Adema uit Earnewâld komen weer voorbij. Te zien op 2 januari vanaf 17.15 uur.

tip ronald smink

6. Ronald Smink: out of the box

Hij wordt weleens gezien als een levend stripfiguur: cabaretier Ronald Smink (34). Hij werd geboren in Joure, woonde jarenlang in Groningen waar hij in 2007 het Groninger Studenten Cabaret Festival gewonnen. Nu woont hij in Utrecht en is hij een van de vaste komedianten van het comedy-collectief 'het Comedyhuis'. Zijn soms absurde humor, zijn bonkige lijf en gezicht van elastiek maakt dat je hem niet snel vergeet nadat je hem een keer gezien hebt. Bij Omrop Fryslân is zijn voorstelling 'out of the box' in twee delen te zien! Op donderdag 3 en vrijdag 4 januari vanaf 17.15 uur op tv.

Kijk voor de volledige programmering of informatie over programma's op Omropfryslan.nl/tv. Ook op de radio worden rondom de feestdagen tal van speciale programma's uitgezonden. Kijk voor meer informatie daarover op Omropfryslan.nl/radio.

(Advertentie)
(Advertentie)