Vuurwerkteams hebben het druk met steeds zwaarder vuurwerk

De politie heeft dit jaar zo'n 3.500 kilo zwaar, vaak illegaal, vuurwerk in beslag genomen in Noord-Nederland. De verwachting is dat dit de laatste dagen van dit jaar meer wordt, zodat de totale vangst op 4.000 tot 5.000 kilo uitkomt. Dat is ongeveer evenveel als vorig jaar. Het vuurwerk dat in beslag wordt genomen, wordt wel steeds zwaarder en komt uit Polen en andere Oostbloklanden.
© ANP
Friezen die dit soort vuurwerk hebben besteld, lopen een groot risico als ze het afsteken. Dat geldt ook voor omwonenden van de huizen waar dit vuurwerk ligt. Reden voor de politie om nog intensiever dan andere jaren naar dit vuurwerk te speuren.
Zo controleert het vuurwerkteam van de politie postdistributiecentra op verdachte pakketjes en zoeken rechercheurs op het internet. Ook doen mensen via de telefoonlijn Meld Misdaad Anoniem meldingen van zwaar, illegaal vuurwerk.
Sylvia te Wierik, districtchef van de politie Fryslân
"Postpakketten die bij distributiecentra binnenkomen worden door ons onderschept. Als ze bij het huis aankomen, gaan wij naar die mensen toe. En zorgen we dat wij die pakketten ophalen", zegt Sylvia te Wierik, districtchef van de politie Fryslân. "Wij ervaren dat mensen het gevaar van dit zware vuurwerk echt onderschatten."
"Ook de risico's van onberekenbaar knalvuurwerk, dat steeds zwaarder wordt, en het effect ervan op het milieu worden onderschat", vervolgt Te Wierik.
Pieter van Veen, coördinator van de vuurwerkeenheid Noord-Nederland
"Het gaat om professioneel vuurwerk. Dat komt via Polen, Italië of China binnen", vertelt Pieter van Veen, coördinator van de vuurwerkeenheid Noord-Nederland. "De ILT controleert de distributiecentra. Die onderschept postpakketten en onderzoekt die op vuurwerk. En dan gaan wij er verder mee."
Mensen kunnen anoniem bellen en informatie over illegaal vuurwerk doorgeven. "Wij weten niet waar die melding vandaan komt. Na zo'n telefoontje wegen we af of we elders naar binnen kunnen."