Kom niet naar de gemeente, de gemeente komt naar u!

21 des 2018 - 06:15

Door een nieuwe wijze van vergaderen wil de gemeenteraad van De Fryske Marren dichter bij de burgers komen te staan. Belangrijkste verandering is dat de commissiebijeenkomsten worden afgeschaft. In plaats van deze formele bijeenkomsten komen informele gesprekken met de inwoners en organisaties in de gemeente.

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Voorzitter Matthijs Sikkes-Van den Berg van de werkgroep

De mensen worden uitgenodigd op basis van het onderwerp dat zal worden besproken. Of raadsleden komen naar een locatie toe om met de belangstellenden te praten over zaken die er toe doen. Ook zal er niet meer één keer per maand besluiten worden genomen in de gemeenteraad, maar kan dat om de twee weken gebeuren.

Het idee voor de nieuwe wijze van vergaderen is afgekeken van verscheidene andere gemeenteraden. Zo wordt er op dezelfde manier gewerkt in Meppel, maar ook voor een deel in Smallingerland. "We hebben verscheidene gemeenten bezocht om te zien wat voor ons werkt", zegt voorzitter Matthijs Sikkes-Van den Berg, van de werkgroep die de nieuwe werkwijze heeft bedacht.

"We wilden het met name duidelijker maken voor de inwoners, wat er nu precies gebeurt in de gemeenteraad, maar ook wilden we wat meer echt in gesprek komen. In de oude situatie konden mensen wel inspreken in de commissiebijeenkomsten, maar dat was allemaal heel formeel. Het moet wat losser."

Trefwoorden: 
De Fryske Marren
(advertinsje)
(advertinsje)