Terp van Bolsward wordt al meer dan duizend jaar bewoond

Het gebied rond het voormalige stadhuis van Bolsward wordt al ruim duizend jaar bewoond. Dat blijkt uit het archeologisch onderzoek dat de afgelopen weken is gedaan. Daarbij kwam een terp aan het licht uit de tiende eeuw. Daarnaast zijn er wel sporen die nog ouder zijn, maar van bewoning was toen geen sprake.
© Tonnie Siemonsma
"Voor de tiende eeuw werd het gebied al wel gebruikt", zegt gemeentelijk archeoloog Yvonne Boonstra, van de gemeente Súdwest-Fryslân. Dat is volgens haar te zien aan de vertrapte grond. Daarmee is dit wel een oud stuk van Bolsward, maar nog lang niet het oudste. Dat ligt een stukje verderop bij de Martinikerk. Daar werden bij eerder onderzoek vondsten gedaan die ruim tweeduizend jaar oud zijn.
Bij het onderzoek zijn naast de terp, ook fundamenten tevoorschijn gekomen van huizen, een kerk en waterputten. Volgens de gemeentelijke archeoloog hebben ze door de vondsten een veel duidelijker beeld gekregen van hoe Bolsward zich heeft ontwikkeld.
© Tonnie Siemonsma
Zo is onder andere te zien dat de terp na verloop van tijd groeide, maar dat er op een bepaald moment ook buiten de terp werd gewoond. Zo zijn er aanwijzingen gevonden dat er een aanlegsteiger was en walbeschoeiing, die mogelijk de eerste aanzet was voor de huidige gracht aan de Wipstraat.
De meest opmerkelijke vondst was een soort van hunebedsteen met een ring. Deze ring was naar alle waarschijnlijkheid om schepen aan vast te leggen. De steen komt uit Scandinavië en is van dezelfde soort als die in Drenthe gebruikt zijn voor de hunebedden.
Het onderzoek gaat in januari verder.