CNV razend over ontslagen Hartman: "Schandalig wat hier gebeurt"

20 des 2018 - 19:15

Vakbond CNV is niet te spreken over het voornemen van glastuinbouwbedrijf Hartman in Sexbierum om 57 werknemers te ontslaan. Dat is meer dan de helft van het personeel. Er werken 110 mensen.

CNV-man Sijtze de Bruine is met de werknemers in gesprek gegaan en heeft geen goed woord over voor de manier waarop het bedrijf werkt. "Schandalig wat hier gebeurt. Ze willen het personeel lozen voor een derde van de transitievergoeding. En dat durven ze dan een sociaal plan te noemen!"

Hartman werd in 2017 overgenomen door The Fruit Farm Group uit België. Woensdag kregen werknemers te horen dat 57 mensen weg moeten. Wie dat zijn, weten ze zelf nog niet.

De timing is slecht en de manier waarop het bedrijf van de mensen af wil is helemaal slecht.

Sijtze de Bruine

"Alles hieraan is slecht", vindt De Bruine. "De timing is slecht en de manier waarop het bedrijf van de mensen af wil is helemaal slecht. Als een reorganisatie nodig is, doe het dan op een nette manier. Misschien hebben ze in België andere regels, maar hier in Nederland hebben we gewoon een wettelijke transitievergoeding. Daar heeft The Fruit Farm Group ook geld genoeg voor."

Chantage

Volgens De Bruine heeft Hartman de werknemers voor het blok gezet. Hij beschuldigt het bedrijf van chantage. "Ze hebben letterlijk tegen me gezegd: als de werknemers hier niet mee akkoord gaan, dan is de kans groot dat de boel failliet gaat. Is dat wat je wilt? Nog even en de medewerkers van Hartman en de vakbond krijgen de schuld van de slechte bedrijfsresultaten in de schoenen geschoven."

CNV adviseert werknemers van Hartman om voorlopig geen handtekening te zetten onder een overeenkomst met het bedrijf. "Het is zó minachtend allemaal, richting mensen die hier tientallen jaren hebben gewerkt."

Trefwoorden: 
Sexbierum Hartman
(advertinsje)
(advertinsje)