Unieke beelden: Omrop Fryslân kijkt mee bij een open hartoperatie

20 des 2018 - 13:32

Omrop Fryslân neemt je in de serie 'In Iepen Hert' mee naar de OK van Hartcentrum Friesland voor een hartoperatie. Het centrum, dat onderdeel is van het MCL, hoort bij de beste hartcentra van Nederland. Reden genoeg om eens te zien waarmee die titel is verdiend. In het televisieprogramma Fryslân Hjoed is vanaf 7 januari de serie van vier afleveringen te zien, waarbij patiënt Klaas van der Meer, chirurg John Bol Raap en verpleegkundige Eelkje Strikwerda worden gevolgd vanaf het eerste gesprek tot aan de hartoperatie.

Foto: Omrop Fryslân

Niet bang aangelegd

"Ik ben niet bang aangelegd. Het moet gebeuren en het zal vast goed komen." Dat zei Klaas van der Meer voordat hij in november aan zijn hart werd geopereerd in het MCL. Klaas is 85 jaar oud en komt uit Marssum. Hij is al een aantal keer aan zijn hart geopereerd; hij is gedotterd en heeft vier stents gekregen. Maar Klaas is een echte nuchtere Fries en ziet ook dit keer helemaal niet op tegen de operatie. Zijn vrouw Baukje had er meer zorgen over. "Het is een grote ingreep, want de gehele borst moet open. We weten dan ook nog niet hoe Klaas er uitkomt na de operatie", zei ze.

Foto: Omrop Fryslân

Verkeerde diagnose

De man die het hart van Klaas letterlijk in handen heeft, is chirurg John Bol Raap. Voorafgaand aan de operatie treft hij Klaas meerdere keren. "Ik wil weten wat voor persoon ik in mijn handen heb en moet er van overtuigd zijn dat hij de operatie aan kan."

John is al 20 jaar specialist voor de borstkas en werkt sinds twee jaar bij het MCL. De motivatie voor zijn beroep was er al toen John nog maar negen jaar was. "Dat lag aan mijn vader. Die heeft een verkeerde diagnose gekregen en dat heeft veel impact gehad op hem, maar ook op ons als gezin. Dat was een vreselijke situatie en vanaf toen had ik de gedachte: dit wil ik bij anderen voorkomen."

Foto: Omrop Fryslân

Een goed werkende keten

Een operatie doet een chirurg niet alleen, zegt John. "De hele keten moet goed zijn. Niet alleen de chirurg, maar ook de verpleging, intensive care en de anesthesie. Iedereen heeft zijn eigen rol in de operatie en dat werkt alleen als iedereen elkaar kan aanspreken op momenten dat het minder goed gaat."

Daarom volgt Omrop Fryslân ook Eelkje Strikwerda. Als verpleegkundige is ze een soort van regisseur van de zorg rondom een patiënt. Wat de patiënt aan zorg nodig heeft, wat het ook is, regelt Eelkje. In juli vorig jaar is Eelkje afgestudeerd. "En van begin af aan heeft het hart letterlijk een plekje in mijn hart gekregen. Het is zo'n belangrijk orgaan, dat in verbinding staat met het hele lichaam. Dat vind ik zo bijzonder."

In Iepen Hert

De serie 'In Iepen Hert' is van 7 tot en met 10 januari vanaf 17.00 uur te zien bij Omrop Fryslân. De serie is ontstaan in samenwerking met Hartcentrum Friesland van Medisch Centrum Leeuwarden.

(Advertentie)
(Advertentie)