Artikel 1 van de grondwet krijgt een plek in het Provinciehuis

20 des 2018 - 12:39

Artikel 1 van de Nederlandse grondwet krijgt nog voor april 2019 in twee talen een plek in een openbare ruimte in het provinciehuis. Provinciale Staten hebben dat woensdag besloten naar aanleiding van een voorstel van CDA-statenlid Teus Dorrepaal.

It Provinsjehûs yn Ljouwert - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Artikel 1 staat ook wel bekend als het anti-discriminatie-artikel. In het artikel staat dat 'allen die zich in Nederland bevinden, in gelijke gevallen gelijk behandeld worden' en dat discriminatie verboden is.

Statenlid Dorrepaal vindt dat artikel zo belangrijk dat het volgens hem ook een plek verdient in het provinciehuis in Leeuwarden. "Artikel 1 vraagt om actief onderhoud. Het is belangrijk om het er over te hebben en na te gaan of iedereen wel echt gelijke kansen bij jouw bedrijf of jouw organisatie krijgt, ongeacht leeftijd, handicap, kleur of geloof", zegt een gemotiveerde Dorrepaal. Zijn voorstel werd gesteund door een grote meerderheid van provinciale staten, met uitzondering van de PVV en FNP.

Hoe Artikel 1 er in het Provinciehuis uit komt te zien, wordt komend jaar bepaald. Het is de bedoeling om er een Friese kunstenaar voor in te schakelen.

CDA-statenlid Teus Dorrepaal

(advertinsje)
(advertinsje)