Bedrijven in Fryslân hard op zoek naar personeel door florerende economie

20 des 2018 - 08:03

De Nederlandse economie bevindt zich sinds 2017 in een fase van hoogconjunctuur. Dat betekent bijvoorbeeld dat er weer veel meer economische bedrijvigheid is en dat de werkloosheid afneemt. In een rapport over personeelstekorten dat het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag uitbrengt, is goed te zien hoe hard Nederlandse bedrijven op zoek zijn naar personeel.

Foto: Datawrapper

De Nederlandse regio met de grootste personeelstekorten is de Zaanstreek. Daar geeft maar liefst 36 procent van de bedrijven te kennen dat ze belemmerd wordt door een tekort aan personeel. In Flevoland zijn de personeelstekorten het kleinst; daar heeft maar 16 procent van de bedrijven moeite met het vinden van genoeg arbeidskracht.

COROP-regio's

Het CBS verzamelt deze cijfers in alle Nederlandse COROP-regio's. Dit zijn gebieden waarin gemeenten zijn samengevoegd en die worden gebruikt om analyses te kunnen maken van verschillen binnen een land of een provincie. In Friesland zijn er drie van die regio's; Noord-Friesland, Zuidwest-Friesland en Zuidoost-Friesland.

COROP-grenzen kunnen ook gemeenten verdelen; zo is bijvoorbeeld De Fryske Marren onderdeel van verschillende COROP-gebieden. In dit onderzoek is dan ook niet te zien hoe groot de problemen in de afzonderlijke gemeenten zijn.

Foto: Datawrapper

In Friesland verschilt het nogal hoe groot de problemen zijn, die bedrijven hebben om in hun personeelsbehoefte te voorzien. In het vierde kwartaal van dit jaar zegt maar liefst 29 procent van de bedrijven in Noord-Friesland problemen te ondervinden door een tekort aan personeel. In Zuidoost-Friesland is het slechts 19 procent en in Zuidwest-Friesland zelfs maar 16 procent. De personeelstekorten stijgen sinds 2016 in alle drie de gebieden flink.

Trefwoorden: 
CBS economie personeelstekort
(Advertentie)
(Advertentie)