Jean-Marc van Tol: "Je kunt tegenwoordig beter dichter zijn dan striptekenaar"

19 des 2018 - 23:16

De Nederlandse stripwereld is helaas vergane glorie en op sterven na dood. Jean-Marc van Tol, tekenaar van de succesvolle cartoonserie Fokke en Sukke had geen opwekkende boodschap voor het publiek dat woensdag naar IepenUP Live was gekomen. "Vroeger had je stripbladen met meer dan 500.000 lezers. Daar is nu niets meer van over. Ook het aantal stripwinkels in ons land is drastisch afgenomen. Kijk naar je je eigen stad Leeuwarden, daar zitten er nog maar twee. Dat alles maakt het voor jonge striptekenaars moeilijk om te overleven, Je kunt tegenwoordig beter dichter zijn dan striptekenaar".

IepenUP mei JeanMarc van Tol

Desalniettemin kan Jean-Marc van Tol wel van het tekenen leven. Hij maakt met John Reid en Bastiaan Geleijnse, de cartoonserie Fokke en Sukke, met in de hoofdrollen een kanarie en een eend, die in meerdere dagbladen en tijdschriften verschijnen.

Van Tol deelde met presentator Jacco de Boer hoe er elke dag weer een cartoon tot stand kan komen. Het zijn met name serieuze zaken die aanleiding geven tot humoristische situaties. Ook harde grappen worden daarbij niet uit de weg gegaan en Van Tol wordt door zijn uitgever daarbij geen beperking opgelegd. Hij had ook wel eens een grap over Spinoza uit eigen beweging gecensureerd. Die heeft hij vervangen door een grap over Eisenga, omdat hij zoveel bewondering voor hem had. "Want we moeten juist bewondering voor Eisinga hebben. Die heeft echt geweldig werk verricht en verdient geen flauwe grapjes."

Asing Walthaus

Hilarisch was de bijdrage van LC-journalist Asing Walthaus. Hij had speciaal voor IepenUP Live enkele cartoons van Fokke en Sukke vertaald naar het Fries. Fryslân is regelmatig aanleiding voor grappen, zo zei Van Tol. Zo ging de Fokke en Sukke die woensdag in de NRC was gepubliceerd over, jawel, het woord van het jaar: Blokkeerfries.

Uitgebreid werd er woensdagavond ook stilgestaan bij het boek dat Van Tol, die oorspronkelijk historisch letterkundige is, heeft geschreven over Cornelis Musch, een tijdgenoot van Johan en Cornelis de Witt. Hij heeft het boek opgedragen aan prinses Amalia, dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Koning

Van Tol heeft bij de koning in de klas gezeten en heeft daardoor later nog een paar keer contact met hem gehad. Bij een van die gelegenheden heeft de koning Van Tol toevertrouwd dat hij ook met zijn memoires bezig is en dat dat boek zonder twijfel op de Nederlandse markt zal verschijnen.

Dit was de laatste IepenUP Live van dit jaar. Presentator Jacco de Boer kon het publiek vertellen dat de wekelijkse talkshow volgend jaar weer terugkeert. De eerste uitzending is op 23 januari.

(Advertentie)
(Advertentie)