Vissers mogen minder schol, haring, makreel en kabeljauw vangen

Ondanks dat het goed gaat met de visstand in de Noordzee mogen Nederlandse vissers komend jaar minder tong, schol, haring, makreel en kabeljauw vangen. Voor tong is het quotum zelfs met tachtig procent naar beneden gesteld. Dat hebben de Europese visserijministers en de Europese Commissie afgesproken.
Hjerringite © ANP
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is blij dat het goed gaat met de visstand. Dat betekent volgens haar dat de vissers ook op langere termijn aan het werk kunnen. Volgens voorzitter Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond zijn de quota niet de grootste zorg van de vissers.
Vissers maken zich eerder zorgen of ze de quota überhaupt kunnen opvissen met de Brexit die eraan zit te komen, de bouw van windmolenparken op zee en de aanhoudende onzekerheid over het gebruiken van pulstuig.

Staandwantvissers

De Nederlandse delegatie heeft volgens Nooitgedagt wel voor opluchting gezorgd bij de kleinschalige staandwantvissers. Die dreigen een deel van hun visserij kwijt te raken, maar mogen in 2019 toch 1400 kilo zeebaars aanvoeren.
Staandwantvisserij is de samenvattende term voor alle vismethoden waarbij het vistuig stilstaat in het water. De visserij met staande netten berust op het principe dat vissen gevangen worden, doordat zij zelf in het netwerk verstrikt raken.