Nieuwe eigenaar voor watertoren Franeker: "Ik heb grootse plannen met de toren"

18 des 2018 - 16:31

De Franeker ondernemer Gerard Hoogland is de nieuwe eigenaar van de watertoren in Franeker. De 48 meter hoge toren is in september in de verkoop gezet door waterleidingbedrijf Vitens.

Foto: Omrop Fryslân, Maaike van Dijk

Wat Hoogland voor het rijksmonument en beeldbepalend object heeft betaald, wil hij niet zeggen. Ook over de bestemming kan Hoogland nog weinig kwijt. Er komen in elk geval geen appartementen in. Mogelijk wel hotelkamers, maar ook dat is nog niet duidelijk. "In de derde week van januari ga ik met de gemeente Waadhoeke in gesprek om te kijken wat wel en wat niet mag. De vraag is ook of we de watertoren in zijn oude staat terug kunnen brengen. We kunnen er wel verdiepingen in maken."

Hoogland zegt wel dat de toren een culturele bestemming krijgt waar Franeker ook van kan profiteren. "Ik heb grootse plannen met de watertoren, in de herfst van 2019 moet alles klaar zijn."

Volgens Hoogland had Vitens vier partijen uitgenodigd om een presentatie te geven. Vanwege de maatschappelijke invulling en het beste bedrag ging de koop naar hem.

Kerk

De investeerder kocht eerder in Franeker de gereformeerde kerk aan de Zilverstraat. Ook in Peins kocht hij de kerk. Beide gebouwen worden verbouwd tot woonhuis. Hoogland doet de investering met de opbrengsten van de verkoop van zes Burger King-restaurants die hij had in onder andere Roermond en Emmen.

(Advertentie)
(Advertentie)