Fries praten verplicht bij openbare functies, zegt Ried: "Het is geen Chinees"

De afspraken die de provincie dit jaar met het Rijk heeft gemaakt over de toekomst van de Friese taal, gaan lang niet ver genoeg. Dat vindt de Ried fan de Fryske Beweging.
© Ried fan de Fryske Beweging
Volgens de Ried zouden scholen het Fries als instructietaal moeten gebruiken. En mensen die werkzaam zijn binnen de overheden, in de rechtspraak of bij andere openbare functies, zouden het Fries actief moeten beheersen.
Om dat voor elkaar te krijgen, biedt de Ried fan de Fryske Beweging dinsdagmiddag in de Tweede Kamer een petitie aan, aan de Kamerleden van de commissie van Binnenlandse Zaken. "Als we zien dat het Fries al in 1980 een verplicht vak werd en als we nu zien hoe veel mensen Fries kunnen schrijven, dan houdt het niet over", zegt Pier Bergsma.
Pier Bergsma van de Ried
Hij is een van de mensen die uit naam van de Raad naar Den Haag gaan. "De ambitie van de provincie moet groter zijn en er moet meer controle komen. Papier is geduldig, het gaat erom wat je doet. Gedeputeerde Poepjes en commissaris Brok praten beiden Fries, maar het gaat er ook om wat je in de praktijk doet.
Het is geen Chinees wat je van de mensen vraagt.
Pier Bergsma
Een actieve beheersing van de taal moet volgens de Ried een functie-eis worden, voor mensen die in het bestuur, de rechtspraak en andere openbare diensten werken. "Dat kun je niet direct eisen, maar dat zou wel zo moeten zijn bij nieuwe benoemingen. Zo moeilijk hoeft het niet te zijn, het is geen Chinees wat je van de mensen vraagt. Ze moeten de taal die door 300.000 mensen wordt gesproken, beheersen. Dat vinden wij niet te ver gaan."
Er komen meer petities binnen in Den Haag. De Ried fan de Fryske Beweging zal de eigen petitie niet vergeten, zegt Bergsma. "Het kan lang duren met deze plannen, maar de Fryske Beweging is een levende organisatie met veel mensen die er wel wat voor willen doen en wij zullen wel in de gaten houden wat ervan terecht komt."