Hoe gaat het nu met Sanne Verhoef van het loterijhuis van VV Ouwe Syl?

17 des 2018 - 12:17

"Kom maar op! It giet oan", zei Sanne Verhoef een jaar geleden. Ze woonde toen net in haar nieuwe huis in Oudebildtzijl, dat ze won met de loterij van VV Ouwe Syl. Nu, een jaar later, zit de Arnhemse helemaal op haar plek. "Ik mis Arnhem eigenlijk niet. Ik vind het hier geweldig", zegt ze. Maar één ding gaat nog niet zo goed: ze heeft nog steeds geen baan.

Loterij

5140, met dat nummer won Sanne op 27 november 2017 het huis aan De Kolk in Oudebildtzijl. Het huis heeft een waarde van 200.000 euro, maar Sanne heeft er maar 98 euro voor betaald. "Ik ben vaak in Friesland geweest en vond het een prachtige provincie. Op Facebook zag ik de actie voorbijkomen. Dat vond ik zo'n schitterende actie dat ik besloot een lot te kopen."

VV Ouwe Syl had deze loterij in leven geroepen om met de opbrengt het verouderde sportcomplex op te knappen. Met de loterij maakte het dorp 350.000 euro winst.

Thuis voelen

Sanne voelt zich al helemaal thuis. Ze heeft vrienden in het dorp en kan goed met de buren opschieten. "Mijn buurmeisje komt hier geregeld met haar tekenspulletjes langs en laatste heb ik pannenkoeken voor haar gemaakt. Een heerlijk gevoel dat je zo geaccepteerd wordt door het dorp."

Het Fries gaat nog niet zo goed, maar dat heeft ze op dit moment ook niet nodig. "Ik versta het Bildts prima, vanaf het begin al. Daarom voel ik nu niet de noodzaak om echt met het Fries bezig te gaan", zegt Sanne. Ook de houding van de Friezen bevalt haar goed. "Ik ben altijd iemand die graag 'hoi' zegt als ik mensen tegen kom, maar in Arnhem zegt misschien 1 op de 10 'hoi' terug. Hier in Friesland is dat heel anders. Iedereen is hier zo vriendelijk tegen elkaar."

Hectisch jaar

Deze vriendelijkheid zag Sanne het hele jaar door, vooral bij het solliciteren. "Ik heb het hele jaar tientallen sollicitatiebrieven verzonden. Dat vertelde ik aan een vrouw die ik net had ontmoet, een docent Nederlands. Ze bood gelijk aan mijn sollicitatiebrieven te lezen voordat ik ze stuur. Geweldig toch?"

Sanne heeft een opleiding als communicatieadviseur, maar er is in het midden van het land veel meer werk in die sector. "Ik heb hier nog geen netwerk, dat maakt het extra lastig om werk te vinden. Hierdoor was het best een hectisch jaar. Ik moet er wel echt voor zorgen dat ik gemotiveerd blijf. Want soms komen de muren echt op je af als je zo lang thuis zit."

VV Ouwe Syl wacht

Net als Sanne wacht het dorp ook nog steeds. In hun geval op de kunstgrasvelden en een nieuw sporthuis. Het voetbalterrein is eigendom van de gemeente. En omdat het dorp net onderdeel is geworden van de nieuwe gemeente Waadhoeke, moeten er eerst nog officiële afspraken worden gemaakt.

"De gemeente heeft het sportbeleid nog niet op de rit en daarom duurt het langer om ons plan goed te keuren", zegt Natascha van der Laan, voorzitter van de voetbalclub. De kosten van dit plan zijn 1,2 miljoen euro. Daarvan zal VV Ouwe Syl 350.000 euro financieren. Het dorp kan daarmee 25 procent van de kosten zelf bijdragen. "We hebben op een ludieke wijze geld weten binnen te halen", vertelt Van der Laan.

Het plan wordt dinsdagavond in de raad behandeld en dat is spannend, vindt Van der Laan. "Ik probeer positief te blijven, maar ik weet echt niet wat er uitkomt. We zijn redelijk gespannen."

Een ervaring rijker

Sanne staat ook nog steeds positief in de situatie. "Ik geloof niet dat het lot mij deze kant heeft opgestuurd, om me dan vervolgens aan het lot over te laten." Ze houdt er wel rekening mee dat dat moet lukken, wil ze in Fryslân blijven. "Het zit constant in mijn achterhoofd. Maar mocht het niet slagen, dan ben ik altijd een ervaring rijker."

(advertinsje)
(advertinsje)