Roma willen monument Drachten weg hebben

17 des 2018 - 06:57

Van Doet Kallenkoot uit Drachten hoeft het niet meer. Al jaren vecht hij voor de rechten van Roma, maar in Smallingerland heeft hij die strijd opgegeven. Hij en zijn vrouw zijn teleurgesteld in de gemeente. Daarom hebben ze het verzoek ingediend om het monument ter nagedachtenis aan de overleden Roma in de Tweede Wereldoorlog weg te halen.

364 dagen niet welkom

In 2007 kwam er bij het algemene herdenkingsmonument in het Van Haersmapark in Drachten een herdenkingssteen bij voor Roma. Dat monument herdenkt de familie van de vrouw van Doet Kallenkoot, maar volgens hem en zijn vrouw is het voor de Roma-familie Mirosch, die slachtoffer is geworden van de oorlog.

Toch wil hij het monument nu weg laten halen. "Als we één dag in het jaar deze slachtoffers herdenken, maar we de andere 364 dagen niet welkom zijn, dan hoeft het voor ons niet meer", vertelt Kallenkoot.

Foto: Wikipedia

Nieuwe woonwagenplekken

De gemeenteraad van Smallingerland stemde onlangs unaniem in met het plan om nieuwe woonwagenstandplaatsen te vinden in de gemeente. Toch hebben Kallenkoot en zijn vrouw er geen vertrouwen meer in.

De plekken zouden deze zomer al vergeven moeten worden, maar al vier jaar wordt er gesproken over nieuwe plaatsen. Zo gauw zouden er geen plekken gevonden kunnen worden, menen ze. Bovendien gaat het dan om kavels. Veel Roma in de gemeente zitten in de bijstand en zouden zelf geen woonwagen kunnen betalen.

Doet Kallenkoot wil het monument weg laten halen

Gemeente vindt het jammer

De gemeente vindt het jammer dat Kallenkoot en zijn vrouw er zo over denken. Zij hadden al eerder aangegeven niet meer gesprekspartner van de gemeente te willen zijn. De gemeente zal uitzoeken of bij meer mensen het gevoel speelt dat het monument weg moet.

(advertinsje)