Tryater komt met voorstelling over 'fergetten groep'

16 des 2018 - 21:29

Waar moet je naartoe als je niet kunt meekomen in het harde bestaan van tegenwoordig en als je bijvoorbeeld niet in een gewoon bedrijf kunt werken? Is er nog plek en ruimte voor die groep mensen? Daarover maakt Tryater een theaterstuk. De 'fergetten groep' (vergeten groep), die bij instellingen zoals Caparis werkt, krijgt het in onze maatschappij steeds zwaarder en verdwijnt misschien wel uit het straatbeeld als er niet op wordt gelet. Voor artistiek leider Ira Judkovskaja en Douwe Dijkstra, de schrijver van het stuk, de aanleiding om in deze wereld te duiken.

Met zijn tweeën lopen ze door de fabriekshal in Drachten. Zo nu en dan staan ze stil om te luisteren naar wat werkbegeleiders vertellen of om te praten met de hardwerkende mensen. Voor Judkovskaja gaat er een wereld open. "Door hier te zijn, merk je wat ze hier allemaal maken. Veel dingen die wij dagelijks door onze handen krijgen, zijn ingepakt of gemaakt door deze mensen. De wereld is veel meer met elkaar verbonden, dan dat we soms denken." Ze doelt op medewerkers van sociale werkvoorziening Caparis.

Beroepen die verdwijnen

Het idee is ontstaan nadat Judkovskaja met een politicus sprak. "Het was een gesprek over de iepen mienskip (gemeenschap) en inclusiviteit. Maar wie vergeten we? Toen kwam deze groep naar voren."

Het antwoord zit deels in beroepen die verdwijnen. "Inpakker bij een kruidenier bijvoorbeeld of boerenknecht. Banen die niet moeilijk zijn, maar nu verdwijnen door automatisering. Deze mensen komen dan al snel terecht bij een sociale werkplaats."

Foto: Omrop Fryslân

"We zitten nu in de onderzoeksfase", vertelt Judkovskaja. "We moeten een goed beeld krijgen van deze mensen." Douwe Dijkstra vervolgt: "De hoofdvraag die we beantwoord willen hebben, is of er vandaag de dag nog wel ruimte is voor deze mensen; de mensen die bij een sociale werkvoorziening werken of in instellingen zoals de GGZ zitten. Kan iedereen de veranderende wereld nog wel aan? En wat betekent dat voor de directe omgeving?"

De opzet van de sociale werkvoorzieningen verandert ook. Mensen worden nu klaargestoomd voor een 'gewone' baan. "Maar kan dat wel?", vraagt Judkovskaja zich af. "Of is dit een groep, die straks thuisblijft en dus uit beeld verdwijnt? Mensen die dan dus niet meer meedraaien in de maatschappij."

"Het moet een verhaal worden met perspectief", zegt Dijkstra. Na de zomer wil hij de voorstelling af hebben. Dan gaat Dijkstra met regisseur Eelco Venema aan de slag. In het najaar willen ze dan door de provincie. "Maar we maken het niet te zwaar."

(advertinsje)
(advertinsje)