Tentoonstelling 'Wâldman' laat donkere kant van maatschappij zien

Tjibbe Hooghiemstra legt in de tentoonstelling 'Wâldman' in Museum Belvédère een duistere kant van de maatschappij bloot. Over die schaduwkanten van de maatschappij spraken in Buro de Vries kunstenaar Tjibbe Hooghiemstra, burgemeester (en initiator van Culturele Hoofdstad) Jannewietske de Vries, schrijver en verhalenverteller Douwe Kootstra en programmamaker Willem (Wâldpyk) de Vries.
© Museum Belvédère
"Het is een combinatie van beeld, geluid en tekst", legt kunstenaar Tjibbe Hooghiemstra uit. "Het grijpt de mensen aan en dat was ook de bedoeling."
Hij heeft vier jaar gewerkt aan de tentoonstelling met schilderijen, foto's en tekeningen. Aanleiding was een misstand in de Wâlden. "Iedereen wist ervan, het was een publiek geheim, maar het werd onder het kleed geschoven en mensen keken de andere kant uit."
Volgens hem wordt de Wâldman wel wat gecultiveerd, ook in de media. Het gaat hem echter om de onzichtbare laag eronder.
Tjibbe Hooghiemstra over zijn tentoonstelling
© Omrop Fryslân, Marijke de Boer

Wat is de Wâldman?

Volgens Willem de Vries is de streek de Wâlden een maatschappij op zichzelf. Douwe Kootstra omschrijft de mentaliteit van de Wâldman als 'we redden onszelf, bemoei je er niet mee'.
Jannewietske de Vries, haar familie komt uit de Wâlden, heeft bewust gekozen voor het thema 'iepen mienskip'. "Want aan een gemeenschap zitten ook donkere kanten, het kan ook gesloten zijn."
Ze vindt het passend dat deze tentoonstelling nog dit jaar van LF2018 is te zien. "Culturele Hoofdstad is nu afgelopen, maar we zijn nog lang niet klaar. Daarom hebben we ook de ReOpening gevierd, we gaan door in de komende jaren met mooie projecten en programma's om meer mensen te bereiken. En ook wat zeer doet, moeten we benoemen en mee aan de slag gaan."
Het gesprek in Buro de Vries
Naast de tentoonstelling in Museum Belvédère is er ook een boek verschenen met werk van Nyk de Vries, Tsead Bruinja en Douwe Kootstra.
De tentoonstelling is tot en met 27 januari 2019 te zien.