Succesvolle doneeractie bioboer: "Dit hadden we niet durven dromen"

15 des 2018 - 13:14

Een dag na de start van de crowdfundingactie voor het biologische boerenbedrijf van Gerben en Carla Engwerda bij Tytsjerk is het streefbedrag van 19.000 euro al binnen.

De kinderen van het echtpaar hebben de actie opgezet om geld op te halen dat nodig is om fosfaatrechten te krijgen. Bioboeren kunnen een vrijstelling krijgen voor die rechten, maar dat geldt alleen voor vleeskoeien en niet voor melkkoeien die de familie Engwerda hebben.

De familie Engwerda heeft zelf het geld niet om te betalen voor de fosfaatrechten en ze waren bang dat 35 van hun zeldzame Friese roodbonte en zwartbonte koeien van hun veestapel naar de slacht moesten worden gebracht.

Via www.doneeractie.nl kan de actie worden gesteund en dat is al veel gedaan. Om 11.00 uur zaterdagmorgen stond de teller al op ruim 24.000 euro.

Donateur geeft 10.000 euro

Een van de donateurs heeft 10.000 euro geschonken en schreef bij zijn donatie; 'laat het weten als jullie het doel niet op tijd halen'. Verder zijn er mensen die voor 500 euro een koe adopteren en er zijn ook kleinere bijdragen van 5 euro.

Fryske readbûnte kij - Foto: Omrop Fryslân

Niet durven dromen

"Dit hadden we niet durven dromen", zegt zoon Meindert Engwerda. "Toen we begonnen durfden we maximaal 19.000 euro te vragen, maar dat was al snel bereikt. Dat ging heel snel omdat iemand 10.000 euro gaf. Echt onvoorstelbaar."

Die gif was anoniem. Inmiddels heeft Meindert Engwerda wel een bericht gestuurd, maar nog geen contact gehad. Bij de donateurs zitten vrienden en familie. "Maar ook onbekenden, dat maakt het helemaal bijzonder en hartverwarmend. Het is waardevol dat mensen geld willen afstaan aan het bedrijf om mijn ouders te helpen."

Meindert Engwerda

Moeder viel bijna uit de stoel

De boer en zijn vrouw zijn blij met de actie. "Mijn moeder viel bijna uit de stoel van verbazing toen ze gisteravond zag dat er al zoveel binnen was. Dat had ze nooit verwacht."

Het extra geld kan de familie ook goed gebruiken. "Het is nog onduidelijk wat de kosten van de advocaat en boekhouder zijn. Bovendien is de afrekening dit jaar nog niet vast te stellen, dus we weten nog niet waar we aan toe zijn."

(advertinsje)
(advertinsje)