Tentoonstelling FRYSK: honderd jaar schilderskunst uit Fryslân

15 des 2018 - 10:23

In Museum Belvédère in Oranjewoud is vrijdagavond de tentoonstelling FRYSK geopend, die meer dan 100 jaar schilderkunst uit Fryslân laat zien. Het gaat niet alleen om schilders die hier zijn geboren, ook schilders die in Fryslân hebben gewoond en gewerkt. Het zijn meer dan honderd schilders, waarvan het werk wordt getoond.

Foto: Omrop Fryslân, Karen Bies

Abstract, figuratief, van vroeger en nu. Uiteraard Jan Mankes, die aan het begin van de 20ste eeuw zijn schilderijen maakte in De Knipe. Of de huidige schilder Jonas Snijder, die plekken opzoekt in Fryslân en geïnspireerd wordt door het landschap.

Bruikleen

Er zijn 19 bruiklenen van het Fries Museum die een plekje hebben gekregen aan de muren van Museum Belvédère. Dat is bijzonder, omdat het Fries Museum tegen de gewoonte in werken heeft uitgeleend uit zijn vaste collectie 'Ferhaal fan Fryslân'. Aan deze tentoonstelling FRYSK wilde het Fries Museum graag meewerken.

Directeur Kris Callens opende de tentoonstelling. In zijn toespraak zei hij dat hij wil strijden voor een divers cultureel klimaat en ziet Museum Belvédère daarin als partner. Doordat Museum Belvédère er is, kan het Fries Museum andere, aanvullende zaken doen. Hij denkt dat de samenwerking beide musea sterk maakt.

Susan van den Berg

Foto: Omrop Fryslân, Karen Bies

De tentoonstelling is samengesteld door Susan van den Berg en Han Steenbruggen en duurt tot en met 14 april 2019. De expositie is een samenwerking met Museum Heerenveen.

(Advertentie)
(Advertentie)