Kris Callens is bezorgd over cultuurnota: "Het plan kan niet met het huidige budget"

15 des 2018 - 10:09

De provincie maakte eerder deze week de cultuurnota bekend. Daar is niet iedereen in het culturele veld over te spreken. Directeur van het Fries Museum Kris Callens kwam daar vrijdag bij de opening van een nieuwe tentoonstelling in Museum Belvédère op terug.

Kris Callens uitte kritiek op die nieuwe cultuurnota. Hij vindt het niet goed dat de provincie onderscheid maakt tussen verschillende kunstvormen. De provincie maakt popcultuur en locatietheater belangrijker dan beeldende kunst en dat heeft waarschijnlijk financiële consequenties.

Volgens hem is dat onderscheid discutabel, omdat alle kunstvormen tegenwoordig door elkaar lopen. Voorbeelden zijn Under de Toer (theater in historisch erfgoed) en Into The Great Wide Open, een festival met kunst en muziek. Beeldende kunst, podiumkunst en literatuur trekken ook steeds meer samen op.

Hij had woensdag ingesproken op de commissievergadering en deed dat namens van 98 culturele instellingen. Ze hebben de laatste weken onderzocht wat men in het culturele veld van die nota vindt.

Foto: Provinsje Fryslân

Budget

"We zijn blij met wat er het voorbije jaar aan de plannen is gebeurd, maar er zijn een paar belangrijke elementen die moeten worden veranderd", zegt Kris Callens. "Het is volgens ons volstrekt onnodig en contraproductief om de kunstinfrastructuur te beperken tot locatietheater en popcultuur. De zorg die ons bezighoudt, is dat het plan dat er nu ligt niet kan met het huidige budget. Over dat budget wordt pas volgend jaar besloten."

Huis bouwen

Hij maakte de vergelijking met een huis. "Je besluit een bepaald soort huis te bouwen met verschillende kamers, maar je hebt eigenlijk maar geld voor één kamer, en dat is die kunstinfrastructuur. Het gevaar is dat die kamer klaar is en het budget op, dat er dan geen andere middelen zijn om andere vormen van cultuur te ondersteunen." Hij vindt dat beter moet worden nagedacht over die ene 'kamer'.

Nieuwe initiatieven

Het doel van het plan is goed, dat voor een goede basis wordt gezorgd en dat er goede mogelijkheden voor nieuwe initiatieven zijn. "Maar als je alleen maar het tweede financiert, dan mis ik wat bepaalde partijen rentmeesterschap noemen. Zorgen dat er een continuïteit is in wat de provincie cultureel te bieden heeft, voor erfgoed is dat evident, maar ook voor andere vormen van cultuur is dat belangrijk. Dat gaat over organisaties, kennis en ervaring. Dat is belangrijk voor nieuwe initiatieven en makers."

Voor en achter de schermen werken ze verder aan een zo goed mogelijke uitkomst.
"Om nog weer even op het huis terug te komen, een huis dat we op een goede manier bedenken in een scenario met extra geld, maar ook in een scenario met een gelijk budget, dat zo goed mogelijk uitpakt voor de hele provincie."

Kris Callens

(advertinsje)
(advertinsje)