Zwemster Josien Wijkhuijs uit Franeker gaat het avontuur aan in Amerika

14 des 2018 - 20:52

De 19-jarige zwemster Josien Wijkhuijs uit Franeker gaat voor vier jaar naar Amerika, om daar te studeren aan The University of Nevada in Reno. Op 27 december vliegt ze daar naartoe. Wijkhuijs werd bij de World Cup in 2017 door de Amerikaanse universiteit gescout. De Amerikanen willen haar graag trainen.

Swimster Josien Wijkhuijs nei Amearika

Van de universiteit kreeg ze een scholarship, zodat ze daar aan haar zwemmen kan werken en tegelijkertijd de pabo kan volgen. "De studie is een goede combinatie tussen school en sport. In Amerika wordt echt rekening gehouden met de topsport en dat is erg fijn", vertelt Wijkhuijs.

Haar coach spreekt al over de Olympische Spelen van 2022. Josien haar moeder heeft altijd vertrouwen gehad in haar dochter, maar het zou volgens haar een wonder zijn als ze in 2022 op de Spelen staat. "Toen ze klein was brachten we haar naar alle trainingen en haalden we haar uren later weer op. Ze is begonnen met turnen, maar stapte later over naar het zwemmen. Wij zijn natuurlijk ontzettend trots", laat haar moeder weten.

Bakoe

Op de Europese Spelen in Bakoe in 2015 won Josien met haar estafetteploeg twee keer zilver. Dat deden ze op de 4x 100 vrij en 4x 100 wissel. Ook zwom ze daar twee Nederlandse records. "De Spelen in Bakoe waren echt heel vet. Dat we ook nog eens medailles hebben gepakt, is natuurlijk fantastisch!", aldus Wijkhuijs.

Wijkhuijs heeft erg veel zin in haar Amerikaanse avontuur. "Ik zal alles moeten geven, want ze zijn in Amerika erg streng. Ik ben heel benieuwd waar het mij brengt, maar het belangrijkste vind ik dat ik mezelf ontwikkel en plezier heb", vertelt ze.

(Advertentie)
(Advertentie)