Aandeelhouders hebben besloten: afvaloven REC blijft open

14 des 2018 - 20:37

De afvaloven REC in Harlingen gaat niet dicht. Dat is de uitkomst van een aandeelhoudersvergadering, die veel langer duurde dan gepland. Bijna alle aandeelhouders zijn Friese gemeenten. Ze voelen voor de wens van de inwoners van Harlingen, maar de REC blijft open. Tegenstanders willen dat de afvaloven wordt gesloten. Op zijn minst tot de stoomleidingen worden vervangen. Dat gebeurt in maart. Bij de afvaloven zijn vaak storingen.

Foto: Omrop Fryslân, Aise van Beets

De aandeelhouders adviseren wel aan de directie om door te gaan met het continue meten van dioxine. Ook is besloten dat de eerstvolgende vergadering niet pas in april, maar al in februari is.

Demonstratie

Er werd vanmiddag vergaderd in Oudehaske. De bijeenkomst zou eerst in het gebouw van de REC plaatsvinden, maar toen er een demonstratie werd aangekondigd, werd besloten om de bijeenkomst te verplaatsen naar Oudehaske, waar meer beveiligingsmogelijkheden zijn.

Bij de demonstratie in Harlingen waren zo'n honderd mensen. Zij de blokkeerden de ingang van de afvaloven. Daardoor konden vrachtwagens het terrein wel verlaten, maar niet betreden.

Protestaksje by de REC

De bijeenkomst zou tot 16:00 uur duren, maar toen de klok vier uur sloeg, was er nog geen uitkomst. Dat kwam onder andere doordat de protesten intussen niet alleen meer van actiegroepen en milieuactivisten kwamen, maar ook steeds meer van gemeentes en politieke partijen zelf.

René Koster bij de aandeelhoudersbijeenkomst

Verslaggever René Koster spreekt met wethouders Harry Boon (Harlingen) en Jaap van Veen (Heerenveen)

Trefwoorden: 
Harlingen REC afvaloven REC
(Advertentie)
(Advertentie)