Oeuvreprijs voor schaatsster Marrit Leenstra

14 des 2018 - 18:38

Schaatsster Marrit Leenstra (29) krijgt de Oeuvreprijs voor haar schaatscarrière. De Wijckelse maakte haar debuut in 2006, werd wereld- en olympisch kampioen op de ploegenachtervolging, maar eindigde ook vaak op de ongelukkigste plek: vierde. In de zomer van dit jaar besloot ze te stoppen met schaatsen. In het programma Sportmomenten 2018 kreeg Leenstra de Oeuvreprijs uit handen van sportgedeputeerde Michiel Schrier.

In de turbulente carrière van Leenstra werd succes afgewisseld met teleurstellingen. In 2006 schaatste ze haar eerste wereldbekerwedstrijd, maar haar echte doorbraak was op het NK afstanden in 2008, waar ze de derde plek op de 1.500 meter behaalde. Hetzelfde jaar was ze de topper op het NK en WK junioren.

Vloek van de vierde plek

Vanaf 2011 maakte succes weer plaats voor teleurstellingen: Leenstra eindigde net wat te vaak net naast het podium. Dat was een grote frustratie voor Leenstra, maar ook voor de fans die met haar meeleefden. Daarom was het feest alleen maar groter, toen Leenstra op de Olympische Spelen in Pyeongchang afrekende met die vierde plek en met een bronzen medaille de 1.500 meter won.

In de zomer van 2018 gaf Leenstra aan te stoppen met schaatsen.

Titels

Leenstra werd drie keer wereldkampioen op het onderdeel ploegenachtervolging. In 2014 won ze olympisch goud en in 2018 olympisch zilver op de ploegenachtervolging. In 2018 won ze ook olympisch brons op de 1.500 meter.

Ook behaalde ze verschillende nationale titels.

Oeuvreprijs

De Oeuvreprijs wordt al sinds 1974 uitgereikt. Toen heette die nog de sportwisselprijs. Atje Keulen-Deelstra was de eerste die de prijs ontving. Maar ook schaatsers als Jeen van den Berg, Falko Zandstra, Rintje Ritsma en Sven Kramer hebben de prijs in het verleden ontvangen.

(advertinsje)
(advertinsje)