Nieuwe biogasinstallatie in gebruik genomen op de Dairy Campus in Leeuwarden

14 des 2018 - 17:29

Op de Dairy Campus bij Leeuwarden is gisteren een vernieuwde gasinstallatie geopend, die door een opwerkingsproces biogas geschikt maakt voor levering aan het openbare gasnet. De installatie is geleverd door Biolease, die de komende twaalf jaar ook zorgt voor het onderhoud.

iepening biogasynstallaasje Dairy Campus

De gasinstallatie van Biolease is gekoppeld aan de biovergister van Dairy Campus, die tegenwoordig in handen is van een groep investeerders onder de naam Biogas Leeuwarden. De installatie van Dairy Campus lag door subsidieproblemen al enige tijd stil.

Het biogas uit de vergister is alleen geschikt voor het opwekken van elektriciteit en warmte. Het kan niet het net op. Met de nieuwe installatie is dat nu wel mogelijk. De nieuwe installatie zorgt ook voor minder geluids- en geuroverlast in vergelijking met de oude.

Directeur Erik Brouwer aan het woord

"Het is de bedoeling dat Biolease de komende jaren nog verschillende nieuwe biogasinstallaties in gebruik neemt", zegt directeur Erik Brouwer. De eerste al over een paar maanden in Luttelgeest.

Bij de opening werd door meerdere partijen uitgelegd dat het CO2-neutrale biogas in de toekomst nog een grote rol zal spelen bij het oplossen van het energievraagstuk. Het gasnetwerk in Nederland is van hoge kwaliteit. Niet alle huizen in Nederland kunnen van het gas af, vertelt Bouwe de Boer, energieambassadeur van de provincie Fryslân. Ook fabrieken en vrachtauto's zullen de komende tijd voor een groot deel gebruik moeten maken van het gas.

(Advertentie)
(Advertentie)