Kinderen beginnen inzamelingsactie voor biologisch boerenbedrijf

14 des 2018 - 14:48

Het biologische boerenbedrijf Louwsmar van Gerben en Carla Engwerda bij Tytsjerk dreigt slachtoffer te worden van de nieuwe fosfaatwet. Bioboeren kunnen een vrijstelling voor de fosfaatrechten krijgen, maar die geldt alleen voor vleeskoeien en niet voor melkkoeien, die de Engwerda's hebben. Ondanks een lange strijd tegen de nieuwe wetgeving, moeten zij als biologische boeren nu toch betalen voor de fosfaatrechten. Maar daar hebben ze het geld niet voor.

Fryske readbûnte kij - Foto: Omrop Fryslân

Zoon Meindert Engwerda over de crowdfundingsactie

Als ze niet kunnen betalen, is het alternatief dat zo'n 35 zeldzame Friese roodbonte en zwartbonte koeien van hun veestapel naar de slacht worden gebracht.

Om de beesten en het bedrijf van hun ouders te redden, hebben de kinderen nu via doneeractie.nl een crowdfuncingsactie opgezet. Met de actie hoopte zoon Meindert Engwerda zo'n 19.000 euro op te halen.

Dat doel hebben ze inmiddels gehaald, maar er is nog veel meer nodig volgens Engwerda. "In de wirwar van alle regels is het nog steeds onduidelijk wat nou echt de kosten zijn. Alleen de boetes die zijn ingehouden vormen al een bedrag van 40.000 euro."

Engwerda is blij dat de doneeractie goed loopt. "Het is hartverwarmend om te zien dat in zo'n korte tijd al zoveel geld is binnengehaald. We merken dat er heel veel begrip en medeleven heerst. We moesten even over onze trots heen, maar dit is wel de manier om nu toch even financieel de boel weer op orde te krijgen."

(Advertentie)
(Advertentie)