Waar hebben Friezen het meest op gegoogeld?

Fryslân heeft in 2018 het meest gegoogled op 'Dave Mantel'. Dat blijkt uit een inventarisatie van de zoekgigant. Acteur Dave Mantel, vooral bekend van zijn rol in de soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden, kwam op 1 december plotseling te overlijden. Aan het eind van het jaar kijkt Google altijd welke zoektermen in bepaalde landen en regio's het meest zijn gebruikt, en in Fryslân is Dave Mantel dus het meest opgezocht.
© ANP
In de lijst van Fryslân van dit jaar zijn een paar duidelijke thema's terug te vinden. Zo speelt Culturele Hoofdstad een belangrijke rol in de meest gebruikte zoektermen van 2018. De Reuzen van Royal de Luxe, die in augustus honderdduizenden mensen naar de Friese hoofdstad trokken, zijn op een derde plek terug te vinden. Ze moeten die andere 'Reus van augustus' net voor laten gaan: Maarten van der Weijden. Zijn poging om non-stop langs alle elf Friese steden te zwemmen raakte veel mensen, en dat is terug te zien in de zoekresultaten van Google.
Die andere grote hit van Culturele Hoofdstad 2018, De Stormruiter, heeft ook een plekje in de top 10 kunnen bemachtigen. De theatervoorstelling is terug te vinden op een negende plek. Culturele Hoofdstad zelf is het echter niet gelukt om in de top 10 te komen.

Celebrities

Naast Culturele Hoofdstad is er een andere trend terug te vinden in de lijst van Google in Fryslân: we zijn hier erg betrokken bij beroemde personen. Naast acteur Dave Mantel, zijn ook de Zweedse dj Avicii (onverwacht overleden in april dit jaar), zangeres Glennis Grace (kwam tot de finale van de tv-show America's Got Talent) en Dapheny Oosterwolde (de vriendin van Dave Mantel) terug te vinden in de top tien.
En als we heel eerlijk zijn vallen de voeren van Boer zoekt Vrouw misschien ook wel onder de term 'celebrity'. De heren en dames van het datingprogramma staan op plek vijf in de top 10 van Fryslân.

Fries

Is er dan niets terug te vinden dat echt Fries is? Jawel! Het skûtsjesilen heeft de top 10 gehaald, en is in Fryslân het achtste meest gezochte woord op Google. Verder is de enige andere sportzoekterm in de top tien de 'Olympische Winterspelen'. Deze werden aan het begin van dit jaar georganiseerd in Zuid-Korea.

De volledige top 10 van Fryslân

Vergelijking met Nederland

In de top 10 van Nederland staan een paar zoektermen die hetzelfde zijn als in Fryslân. Zo is ook landelijk gezien veel gezocht op Avicii, Glennis Grace, Maarten van der Weijden en Boer zoekt Vrouw. Toch wordt er in de andere provincies ook veel gezocht naar andere onderwerpen, die wij niet terugzien in de Friese top 10. Zo is er landelijk veel gegoogled op de game Fortnite, de nieuwe vrouw van prins Harry Meghan Markle en de 'cryptocurrency' Litebit.