Wâldpyk-burgemeester Brouwer kan straks weer op de fiets naar het werk

13 des 2018 - 21:51

"Een eervolle voordracht van de raad!" Zo noemt Oebele Brouwer zijn aanstaande benoeming tot burgemeester van de gemeente Achtkarspelen. De voordracht van de oud-officier van justitie werd donderdagavond bekendgemaakt in een extra raadsbijeenkomst.

Foto: Onbekend

Nieuwe burgemeester van Achtkarspelen Oebele Brouwer

Brouwer is volgens de gemeente de ideale kandidaat voor het burgemeesterschap in Achtkarspelen. Lydeke Zandbergen, voorzitter van de vertrouwenscommissie, omschrijft de kandidaat-burgemeester met de volgende woorden: "De heer Brouwer is een betrokken persoonlijkheid. Hij kent de Friese Wouden en hij kent de gemeente Achtkarspelen. Zijn kinderen gaan naar het Lauwers College en hij doet zijn boodschappen in Surhuisterveen." Hij is een echte Wâldpyk, aldus Zandbergen.

Geen politieke binding

Oebele Brouwer is een uitzondering die steeds vaker voorkomt in Nederland: een burgemeester die niet aan een politieke partij is verbonden. Brouwer ziet dat zelf als een voordeel. "Een burgemeester moet boven de partijen staan." Het gebrek aan een politieke carrière ziet hij zelf ook niet als drempel voor zijn nieuwe taak. "Een burgemeester heeft een rol op het gebied van openbare orde en veiligheid. Daar heb ik geloof ik wel wat ervaring mee als officier."

Tussen de mensen

De keuze om te solliciteren op de functie kwam nadat Brouwer de profielschets las, zo zegt hij zelf: "Toen ik die zag, de schets van de raad en die van de inwoners van Achtkarspelen, toen dacht ik: ja dit moet het zijn. Ze beschreven een Friese burgemeester met binding, die tussen de mensen staat." Brouwer en de vertrouwenscommissie denken dat de oud-justitieman de persoon is die het beste aan deze eisen voldoet.

Eastermar

Brouwer woont nu in Eastermar in de gemeente Tytsjerksteradiel, en zal daar ook blijven wonen. Het is volgens de toekomstige burgemeester erg dichtbij Achtkarspelen, en Brouwer kan straks weer op de fiets naar het werk. "Ik zei net, als Harkemase Boys een doelpunt maakt dan kan ik het bijna horen."

(Advertentie)
(Advertentie)