Jouster toren komt naar beneden door bonte knaagkever

13 des 2018 - 20:04

Er moest op het laatste moment nog een kettingzaag aan te pas komen, maar het is donderdagochtend gelukt om de 'kop' van de Jouster toren te halen. Met een grote hijskraan werd de zogenoemde lantaarn weggehaald. Dat moest omdat het bovenste gedeelte van de historische toren erg verwaarloosd is.

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Een paar weken geleden is er ook al een gedeelte van de toren verwijderd, maar het belangrijkste en zwaarste stuk werd donderdag weggehaald. Het houtwerk in de lantaarn is ernstig aangetast door de bonte knaagkever. Daarnaast is er in het verleden een lekkage geweest die schade heeft veroorzaakt. Molenbouwers Hugo Landman en Rein van der Wal zullen de komende weken proberen de schade te herstellen, maar dat kan niet op de toren zelf. De kop moet worden overgebracht worden naar een speciale werkplaats in Sneek.

Om dit te doen moest de kop wel eerst losgehaald worden van de toren. Dat was nog een hele klus. Na ruim twee uren was alles boven in de toren losgehaald. Een van de balken was bij een eerdere reparatie zo goed vastgezet, dat er een kettingzaag nodig was.. Daarna werd alles heel voorzichtig naar beneden gehaald. Rond half twaalf was de kop beneden. Hoe lang de reparatie precies zal duren, is nog niet bekend.

Trefwoorden: 
Jouster Toren
(advertinsje)
(advertinsje)