Inwoners Grou willen maatregelen tegen overlast van A32

13 des 2018 - 17:18

Er moet zo snel mogelijk iets worden gedaan aan de geluidsoverlast van de A32 bij Grou. Veel inwoners geven aan dat ze last hebben van het lawaai van de weg. De gemeenteraadsfractie van de PvdA in Leeuwarden wil dat het college van burgemeester en wethouders in gesprek gaat met Rijkswaterstaat om een oplossing te vinden.

De PvdA heeft vragen gesteld aan het gemeentebestuur. Volgens raadslid Dirk Visser is nu het moment om in gesprek te gaan met Rijkswaterstaat. Die wil in 2019 de weg opknappen en mogelijk de brug verhogen. Visser vindt dat er moet worden aangestuurd op de aanleg van geluidsschermen en het gebruik van stil asfalt.

"Waar ik ook ben, je hoort auto's"

Dat vinden sommige inwoners ook. Ze zeggen al jaren last te hebben van het geluid van de snelweg. Bert Hooijer: "Het is ook erger geworden. Er rijdt gewoon meer verkeer. En met de heersende westenwind waait het geluid de kant van Grou op."

Nicolien Hogeboom zegt zoveel overlast te ervaren dat ze eraan denkt om te verhuizen: "Waar ik ook ben, je hoort auto's. Ik slaap het liefst met het raam open, maar dat is niet te doen. Ik denk er dus serieus over na om een ander, rustig plekje op te zoeken."

Foto: Google Street View

Het probleem speelt al een aantal jaren. Dat de inwoners nu aan de bel trekken, heeft te maken met de plannen van Rijkswaterstaat om de A32 aan te pakken. Er zitten veel hobbels in de weg. Ook is er de wens om de brug bij Grou te verhogen, zodat er grotere boten onderdoor kunnen. "Een hoger liggende weg betekent echter ook meer overlast", zegt Hooijer. "Dan is de noodzaak voor goede schermen nog groter."

Heerenveen

Hij kijkt als voorbeeld naar Heerenveen. Daar is de A32 aan beide kanten ingesloten door geluidschermen: "Ook in Leeuwarden. Rijd je de stad in, dan zie je een geluidswal of ben je verplicht 50 te rijden. Dat doe ik met plezier, want ik gun de mensen daar ook woongenot."

De FNP sluit zich aan bij de PvdA. Lida Velstra: "Als mensen hier serieus last van hebben, dan moet je kijken wat je eraan kunt doen."

Trefwoorden: 
geluidsoverlast Grou aquaduct
(advertinsje)
(advertinsje)