Dader schietpartij Oosterwolde krijgt in hoger beroep twaalf jaar cel en tbs opgelegd

13 des 2018 - 15:17

De man die eind augustus vorig jaar in een woning in Oosterwolde zijn huisbaas neerschoot, is veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar en tbs met dwangverpleging. Het gaat om de 59-jarige T.B. uit Oosterwolde. Dat is dezelfde straf die B. in juni van dit jaar opgelegd kreeg van de rechtbank in Leeuwarden. De rechtbank wilde T.B. veroordelen voor moord, maar het hof achtte voorbedachten rade en dus moord niet bewezen.

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

De straf is ook gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. Twee weken geleden eiste de advocaat-generaal ook twaalf jaar cel en tbs. Hij ging echter ook uit van moord, omdat hij vond dat B. tijd genoeg heeft gehad om zich te bezinnen voor hij het slachtoffer doodschoot. Het gerechtshof denkt daar anders over en veroordeelt B. voor doodslag op zijn huisbaas.

Er was onenigheid over de huur van de woning. Omdat de huisbaas zijn verplichtingen niet was nagekomen, had de bank een executieverkoop aangekondigd. B. voelde zich belazerd, omdat hij 800 euro vooruit had betaald en de woning had opgeknapt.

'Manipulatief en kil'

B. werd door gedragsdeskundigen 'manipulatief en kil' genoemd, en hij zou psychopathische trekken vertonen. Hij wordt ook veroordeeld voor het bedreigen van zijn broer met een vuurwapen en verboden wapenbezit. Hij liep in een proeftijd: hij had nog een voorwaardelijke gevangenisstraf van 139 dagen staan. Die straf moet hij ook uitzitten.

(Advertentie)
(Advertentie)