Essent wil asbestdaken bij boeren vervangen door zonnepanelen

13 des 2018 - 12:37

Energiebedrijf Essent wil groene stroom opwekken door de asbestdaken van grote boerderijen te vervangen door daken met zonnepanelen. De werkzaamheden zullen op kosten van het bedrijf worden uitgevoerd. In ruil daarvoor leveren de boeren twintig jaar lang groene stroom aan Essent.

Foto: Omrop Fryslân

Het is niet zo dat de boer gratis stroom kan verbruiken, maar na twintig jaar is het dak met de zonnepanelen van de boer zelf. De verwachting is dat veel boeren dit een interessante regeling zullen vinden. Er zijn al contacten gelegd met boeren in Nederland.

Essent stelt wel eisen aan de oppervlakte van het dak: het moet minstens 800 vierkante meter zijn. Per 1000 vierkante meter kost het ongeveer 30.000 euro om een dak te vervangen, zegt de energieleverancier. De overheid subsidieert het leggen van zonnepanelen, dus daar kan Essent ook gebruik van maken. Op de zonnepanelen zit 25 jaar garantie.

Woordvoerder Ilse Steenbergen van Essent aan het woord

Verbod

Naar schatting ligt er in Nederland nog 68 miljoen vierkante meter asbest op daken. Zo'n 80 procent daarvan ligt bij boerenbedrijven. Vanaf eind 2024 is dat verboden, heeft de Tweede Kamer in oktober besloten.

Voor boeren is het vaak een groot probleem om het asbest te vervangen, vanwege de hoge kosten. De overheid wil daarom een subsidiefonds in het leven roepen. De provincie Fryslân inventariseert hoeveel asbestdaken er precies in Fryslân zijn. Ook de provincie had een subsidieregeling, maar dat geld is inmiddels op.

(Advertentie)
(Advertentie)