Stadsschouwburg De Harmonie heeft een nieuwe directeur: Marijke van der Woude

Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden krijgt voor het eerst een vrouwelijke directeur. Ze heet Marijke van der Woude en woont in Zuidhorn. De 57-jarige Van der Woude is nu nog directeur van het Centrum Beeldende Kunst in de stad Groningen, maar kijkt uit naar de nieuwe uitdaging in Leeuwarden.
Marijke van der Woude út Súdhorn is de earste froulike direkteur fan De Harmonie

"Dit voelt als thuiskomen"

Ze vindt het ook hel leuk dat ze benoemd is als eerste vrouwelijke directeur in de geschiedenis van de schouwburg. Van der Woude is opgegroeid in een muzikale huishouding in Dokkum en vindt het heel mooi om na veel jaren in Groningen weer terug te zijn in haar eigen provincie. "Dat voelt echt als thuiskomen voor mij."
Als directeur van De Harmonie wil Van der Woude de samenwerking zoeken met andere culturele organisaties in Fryslân en ook onderzoeken of de schouwburg, zoals in het verleden, weer zelf festivals en voorstellingen kan ontwikkelen. De laatste jaren gebeurde dat veel minder bij De Harmonie vanwege de bezuinigingen.
Harmonie-directeur Marijke van der Woude thuis in Zuidhorn © Omrop Fryslân
De nieuwe directeur van De Harmonie stelt zichzelf voor

Gastvrij

Van der Woude is verder heel positief over De Harmonie, ook al omdat de schouwburg de prijs kreeg voor 'de meest gastvrije schouwburg van Nederland' voor artiesten. "Als schouwburg moet je het hebben van de artiesten. Die moeten zich thuis voelen, dat is heel belangrijk." Ze wil daarom op het vlak van de gastvrijheid het beleid van de huidige directeur Arthur Oostvogel vooral doortrekken.
De benoeming van Van der Woude komt, ook volgens haarzelf, op een spannend moment, zo aan het eind van het culturele hoofdstadjaar. Volgens Van der Woude is er nu in Fryslân meer mogelijk op het gebied van kunst en cultuur.
Teater de Harmonie yn Ljouwert © Omrop Fryslân, Joris Kalma

Wat hebben we een mooie avond gehad

Het mee inhoud geven aan de erfenis van Culturele Hoofdstad ziet ze als een belangrijke opdracht. Hetzelfde geldt voor het organiseren van evenementen die een breed publiek in contact brengen met kunst en cultuur. "Als ze hier weer naar buiten stappen, moeten de mensen het gevoel hebben 'wat hebben we een mooie avond gehad'."

Samenwerking

Dat Van der Woude graag samen wil werken met andere culturele organisaties kan goed van pas komen, want de gemeente Leeuwarden wil graag dat de schouwburg in de toekomst meer samenwerkt met poppodium Neushoorn. Over hoe die samenwerking eruit komt te zien, kon Van der Woude nog niets zeggen. Daarvoor vindt ze haar benoeming nog veel te vers.