Machtsstrijd GroenLinks in Weststellingwerf: twee fractievoorzitters

12 des 2018 - 16:34

Er is een machtsstrijd gaande bij GroenLinks in Weststellingwerf. Fractievoorzitter Marlene Postma is door het partijbestuur uit haar functie gezet. Postma weigert echter op te stappen, terwijl Gaby Thijssen op de website van GroenLinks als nieuwe fractievoorzitter is gepresenteerd. Het bestuur van GroenLinks Weststellingwerf heeft een brief naar de leden gestuurd waarin ze schrijven dat de rol van Postma niet bracht wat ervan werd verwacht. De samenwerking met raadslid Thijssen liep volgens het bestuur niet goed. Meer wil het bestuur niet kwijt.

Foto: ANP

Postma kreeg donderdag van partijvoorzitter Ray Bonnier te horen dat het bestuur had besloten dat Thijssen fractievoorzitter moest worden. Toen Postma weigerde haar functie op te geven, sloeg de voorzitter volgens Postma 'met veel agressie driemaal met de vuist op tafel'.

"Geen saamhorigheid gecreëerd"

Voorzitter Bonnier wil alleen kwijt dat het heel vervelend is. "Dit is besloten door het bestuur en daar komen we ook niet op terug." Secretaris Gertrud van Leeuwen, die in de vorige raadsperiode fractievoorzitter was, is nu woordvoerder van het bestuur. "Marlene is een prima raadslid", zegt ze, "maar de functie van fractievoorzitter vereist een bepaalde werkwijze en kwaliteit. We zijn na een evaluatie ook met de steunfractie tot dit besluit gekomen. Het is een interne aangelegenheid."

"Het is haar in het afgelopen half jaar niet gelukt om die saamhorigheid te creëren in fractie en steunfractie die nodig is om als team van GroenLinks goed te functioneren", schrijft het bestuur in de brief naar de leden.

Postma wil functie niet neerleggen

Postma is dus ook niet van plan haar functie van fractievoorzitter of raadslid neer te leggen. Ze staat juridisch sterk, denkt ze. "Ik ben unaniem door de leden als lijsttrekker gekozen en ik ben verantwoording verschuldigd aan de 739 mensen die op mij hebben gestemd. Ik zit er voor de mensen die me vertrouwen. Het is niet voor niets dat Gaby maar 60 stemmen heeft gekregen."

Secretaris Van Leeuwen zegt dat het bestuur deze keuze heeft gemaakt op advies van de provinciale en landelijke partijtop.

Thijssen wil er verder niet veel over kwijt. "Het is een besluit van het bestuur, ik ben niet uit geweest op het fractievoorzitterschap. Mijn rol beviel me prima." Dat staat haaks op het verhaal van Postma. "Hij zei in mei al dat-ie niks met mij op had", zegt se. "Hij had wethouder willen worden. Toen hij dat niet werd, wilde hij fractievoorzitter zijn. Hier was ik voor gewaarschuwd. Hij heeft zichzelf uitgeroepen tot fractievoorzitter."

Motie: geen Heineken in gemeentehuis

Eerder dit jaar haalde Thijssen de publiciteit met een motie om geen Heinekenbier meer te tappen in het gemeentehuis. Thijssen zei dat Heineken in Afrika gebruik maakt van 'promotiemeisjes', die daarbij te maken hebben met ongewenste intimiteiten. Dat leverde GroenLinks veel aandacht op, maar over de motie werd uiteindelijk niet gestemd. Postma: "Mijn stijl is anders, zonder geschreeuw. Zo bereik ik het doel."

(Advertentie)
(Advertentie)