Gemengde reacties op besluit woonwagens Smallingerland: "Ik had de tranen in mijn ogen"

12 des 2018 - 14:50

De gemeenteraad van Smallingerland nam dinsdagavond unaniem de beslissing dat ze nu echt werk moeten maken met het realiseren van 20 extra woonwagenplaatsen in de gemeente. De beslissing levert verschillende reacties op.

Foto: Omrop Fryslân

Tranen in mijn ogen

Woordvoerder Antonio Corpier van de woonwagenbewoners in Smallingerland kan het een dag later nog steeds niet geloven. "Ik had de tranen in mijn ogen op het moment dat het besluit viel. Je gaat er toch met het idee naar toe dat het wel weer uitgesteld gaat worden. Maar binnen 10 minuten wist ik: dit komt goed."

De woonwagenbewoners strijden al jaren voor meer plaatsen in de gemeente. Maar elke keer wanneer de gemeente een locatie aanwees, kwamen omwonenden in verzet. De gemeente zal voortaan doorpakken.

Iedereen telt mee

"Natuurlijk gaan we in overleg, maar bewoners hebben niet langer het veto-recht", zegt wethouder Eric ter Keurs. "We streven niet langer naar 100 procent tevredenheid. Mensen kunnen niet langer zeggen: laat deze beurt maar aan ons voorbij gaan. We moeten al onze doelgroepen bedienen en de woonwagenbewoners zijn ook onze burgers. De raad heeft een duidelijk signaal afgegeven: iedereen telt mee", aldus de wethouder.

Wethouder Eric ter Keurs

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

Goed opschieten met de buren

Corpier gaat met de gemeente de plannen verder ontwikkelen. Hij heeft de woonwagengemeenschap ondertussen met een brief op de hoogte gebracht. Dat de gemeente de voormalige woonwagenplaats bij Drachtstercompagnie weer wil inrichten, roept dubbele gevoelens op.

In de jaren '90 moesten ze die plek verlaten, waarbij families uit elkaar werden gehaald. Sommige woonwagenbewoners voelen zich weggestopt op die plek, anderen voelen het als thuiskomen. "We hadden daar in het verleden nooit met discriminatie te maken, we konden heel goed opschieten met de buren", zegt Corpier.

Strijd opgegeven

Doet Kallenkoot van Travellers United zit er heel anders in. Zijn organisatie bracht het probleem van een tekort aan woonwagenplaatsen landelijk onder de aandacht. Volgens hem was het beleid allang vastgelegd in wetten, maar kwam hij er ook na jaren onderhandelen niet uit met Smallingerland.

Travellers United heeft zich teruggetrokken uit Smallingerland. "Het is jammer dat het zo ver heeft moeten komen." Hoewel hij blij is met de beslissing van de gemeenteraad, zal die de publieke opinie niet omdraaien, zegt Kallenkoot. "Bij nieuwe locaties zal er opnieuw protest komen. Ook al mogen we er dan wonen, dan is het geen fijne start met buren die zeggen dat door jouw komst hun woning een ton minder waard is geworden."

Kallenkoot heeft de strijd opgegeven. "Na 40 jaar wanbeleid is het genoeg geweest."

(Advertentie)
(Advertentie)