Jan Huitema over aanslag in Straatsburg: "Het voelt heel onwerkelijk"

12 des 2018 - 12:06

De aanslag op de kerstmarkt in Straatsburg, waarbij dinsdagavond drie doden vielen, heeft diepe indruk gemaakt op VVD-Europarlementariër Jan Huitema uit Makkinga. Hij is momenteel in de Franse stad voor een vergadering van het Europees Parlement. "Het voelt heel onwerkelijk", zegt Huitema.

Europarlemintariër Jan Huitema - Foto: ANP

VVD-Europarlementariër Jan Huitema over de aanslag in Straatsburg

Van de schietpartij zelf heeft Huitema niets gemerkt, omdat hij onderweg was naar zijn overnachtingsadres net buiten de stad, maar medewerkers en collega's van hem wel. "Ik kreeg een telefoontje van een medewerker, dat er een schietpartij zou zijn in het centrum van de stad", vertelt Huitema.

"Dan denk je direct: O nee, niet weer, het zal toch niet? Dan hoop je dat het meevalt, dat er geen mensen omkomen, er geen slachtoffers zijn. Dat blijkt dan wel zo te zijn. Vreselijk voor die mensen. Het zou een mooi avondje uit zijn, de kerstmarkt, en dat eindigt dan in een drama. Vreselijk, vreselijk."

Foto: EPA

Collega's van Huitema waren wel in de stad en een van zijn medewerkers heeft alle commotie gezien. "Die zat in een restaurant, kon het van heel dichtbij meemaken en mocht het restaurant ook niet uit. Er was zelfs een politieagent die in het restaurant bleef voor de veiligheid. Een Italiaanse collega heeft een dode gezien op straat, een andere collega zat middenin de paniek met mensen die wegrenden. Mijn medewerkers zaten gelukkig in het Europees Parlement."

De medewerkers zaten een tijd opgesloten in het parlementsgebouw. Ze mochten er niet meer uit, want vanwege de dreiging was het pand op 'lockdown' gegaan. Het parlement ligt wat buiten het centrum en kon om drie uur dinsdagnacht weer worden vrijgegeven. Het centrum van Straatsburg bleef na de aanslag urenlang afgesloten.

Huitema wil woensdag zo goed als mogelijk de draad weer oppakken en aan het werk gaan. Dat is volgens hem belangrijk om te laten zien dat de terreur het niet wint. "Om ons niet te laten leiden door angst. Maar het wordt een onwerkelijke dag."

(Advertentie)
(Advertentie)