Ook Friezen claimen minder vaak schade na verkeersongelukken

11 des 2018 - 09:20

Friezen hebben in 2017 minder vaak schade geclaimd na een ongeluk dan in het jaar ervoor. Dat blijkt uit de Risicomonitor Verkeer van het Verbond van Verzekeraars. Het gaat om een daling van 11,6 procent. Landelijk gezien gaat het aantal claims met 18 procent omlaag.

Ongeluk met een camper - Foto: ANP

Uit het onderzoek blijkt dat 55 van de 1000 Friese huishoudens in 2017 een claim hebben ingediend. Het rustige weer dat jaar zou volgens het verbond een van de oorzaken zijn van de daling. "We weten uit ervaring dat noodweer, zoals extreme neerslag en hagel, leidt tot meer aanrijdingen", zegt algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars. Het verbond denkt ook dat de toegenomen slimme technologie in auto's een rol heeft gespeeld, waardoor er minder parkeerschade was.

Niet alleen in onze provincie ging het aantal claims naar beneden. Hetzelfde geldt voor alle andere provincies. De grootste daling was te zien in Flevoland (14,6 procent) en Noord-Brabant (14,5 procent). In Zeeland werd de meeste schade geclaimd: bijna 80 gevallen op 1000 huishoudens.

Hogere claims

Uit de cijfers van het verbond blijkt dat de claims die zijn ingediend wel steeds hoger worden. In de periode tussen 2014 en 2017 was er een stijging van 25 procent. "We weten dat letselschade een stuwende kracht is achter deze stijging. Dus vallen er nog steeds te veel verkeersslachtoffers. Daarom blijven wij ons onverminderd inzetten om een bijdrage te leveren aan een veilige openbare weg", zegt Weurding.

Het verbond heeft kortgeleden met anderen een verbeterplan voor de verkeersveiligheid aangeboden aan verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

(Advertentie)
(Advertentie)