Dockinga College houdt mobielvrije dag: tafeltennissen en touwtjespringen

Op het Dockinga College in Dokkum zien ze een schadelijke invloed van de smartphone. Kinderen hebben onderling minder contact met elkaar en de concentratie lijdt eronder, zeggen ze. Omdat het wel wat minder mag, heeft de school nu een ludieke actie bedacht: een hele dag zonder mobieltje.
Dockinga hâldt mobylfrije dei
De kinderen moesten aan het begin van de schooldag de telefoon in hun kluis doen, dat werd ook gecontroleerd en beloond. De pauze duurde tien minuten langer dan normaal en de kinderen bleven binnen.
Er waren activiteiten georganiseerd zodat kinderen weer echt met elkaar aan de slag waren, zoals tafeltennissen en touwtjespringen.
© Omrop Fryslân

Nu moeten we ons vervelen

De meningen van de kinderen verschillen over de mobielvrije dag. Het grootste deel van de leerlingen vond het een stomme actie. "Ik vind het helemaal niets. Normaal zit ik elke pauze op mijn telefoon, maar dat kan nu niet. Ik vind touwtjespringen en tafeltennissen ook niet leuk, dus nu moeten wij ons vervelen", zegt een van de leerlingen.
Toch zijn er ook kinderen die het wel heel leuk vinden om met andere leerlingen te praten. "Normaal zit iedereen altijd op zijn telefoon, en nu kunnen we samen leuke spelletjes doen. Voor een keer is het wel leuk, maar niet elke dag hoor!"

Meer met elkaar praten

Gymnastiekdocent Jan Sierksma is een van de initiatiefnemers van de actie. "Wij zagen in de pauze veel leerlingen op de telefoon zitten. Toen dachten we: hier moeten we iets aan doen. Wij hopen dat de kinderen zich bewust worden van de invloed van de mobiele telefoon en dat ze in het vervolg wat meer met elkaar praten", zegt Sierksma.
De actie was voor één keer en de docenten willen eerst de reacties van de kinderen afwachten.
Uit onderzoek blijkt dat mensen meer op de telefoon zitten dan dat ze tijd doorbrengen met hun partner of vrienden.