Museum Belvédère krijgt schilderij van Giorgio Morandi

10 des 2018 - 19:14

Museum Belvédère in Oranjewoud krijgt een belangrijk werk van de Italiaanse schilder Giorgio Morandi (1890-1964). In het voorjaar was in het museum een succesvolle tentoonstelling te zien van de grootmeester van het stilleven.

Foto: Museum Belvédère

Het werk Natura Morta uit 1955 was een hoogtepunt op de tentoonstelling. Naar aanleiding daarvan besloten twee bruikleengevers uit Amsterdam het werk aan het museum te schenken. Dat gebeurt in zeven jaarlijkse termijnen, dus in 2024 mag museum zich de eigenaar noemen. De waarde van het schilderij wordt getaxeerd op iets meer dan een miljoen. "Op veilingen gaat het om bedragen tussen de 1,2 en 1,6 miljoen euro", vertelt Han Steenbruggen, directeur-conservator van het museum.

Het museum is blij met de aanwinst. "In eerste instantie zou het stuk naar een museum in de Randstad gaan, we hadden dit niet gedacht. Het is één van de beste stillevens van Morandi", vertelt Steenbruggen. Volgens de directeur-conservator past het schilderij ook goed in de collectie van het museum. "Morandi is de favoriete schilder van veel kunstenaars van wie wij werk verzamelen", verklaart Steenbruggen. "De grote wens een tentoonstelling van Morandi's werk samen te stellen, hebben we kunnen realiseren, maar nooit hadden we verwacht een stilleven van hem te kunnen verwerven."

De presentatie van de aanwinst is in de herfst van 2019 op de grote collectietentoonstelling die Museum Belvédère organiseert bij het 15-jarige jubileum.

(advertinsje)
(advertinsje)