Rijkswaterstaat heeft andere alternatieven voor dijkversterking op Vlieland

10 des 2018 - 12:57

De Waddenzeedijk op Vlieland kan anders versterkt worden dan met de eerder gepresenteerde oplossingen met een 'golfmuur'. Door betere inzichten in de waterstanden en golven op de Waddenzee is een alternatief zonder zo'n muur op de dijk en zonder dijkverhoging mogelijk.

Foto: Rykswettersteat

Er zijn minder ingrijpende alternatieven om het eiland voor de komende 50 jaar veilig te maken.

"Een alternatief is een buitenwaartse versterking, deze variant presenteren we ook aan de bewoners, net zoals we hebben gedaan met de golfmuur-variant voor de zomer. Er is nog een variant, wel een golfmuur maar dan met de groenstrook aan de bovenkant," legt Laura Dijkman van Rijkswaterstaat uit.

Bij het kiezen van de dijkversterking kijkt Rijkswaterstaat niet alleen naar de kosten. "Die spelen een rol, maar we kijken ook naar de ruimtelijke kwaliteit, hoe past het binnen het landschap, is het maakbaar en is het uit te breiden bij verdere stijging van de zeespiegel."

De reacties van de Vlielanders worden meegenomen in de vergadering van de Stuurgroep met daarin alle betrokkenen. Die vergaderen begin volgend jaar. Eerder gaven bewoners aan dat zij geen dijkverhoging willen en dat zij willen dat de dijk een groene uitstraling heeft.

Laura Dijkman van Rijkswaterstaat

(Advertentie)
(Advertentie)